De zebravis, danio rerio of zebrabarbeel, is een vis die zijn faam dankt aan het feit dat het diertje gebruikt wordt voor vele medische proeven. Wij willen dit visje echter van de leuke kant belichten en zullen daarom geen woorden vuilmaken aan deze dierproeven.

De zebravis komt van origine uit Azië en heeft een lengte van zo’n 6 centimeter. Je zal hem in het aquarium vooral vinden in de middenlaag van het aquarium en heeft een gewenste watertemperatuur van 18-25 graden.

Algemene informatie omtrent de zebravis (danio rerio)

De zebravis heeft een basiskleur die zilver is, waar horizontale blauwe strepen overheen lopen. Deze beginnen bij de kieuwen en lopen door tot aan de staart. In onderstaande tabel vind je de volledige informatie over de zebravis.

Moeilijkheidsgraad zebravis Gemakkelijk
Gedrag Vriendelijk, schoolgedrag
Kleur Zilver met blauwe strepen
Gemiddelde leeftijd Gemiddeld 3,5 jaar
Grootte mannetjes zebravis 6 centimeter
Grootte vrouwtjes zebravis 5 centimeter
PH 6,5 – 7,5
gH 6-17
Ideale temperatuur 18-25 graden
Voedsel Omnivoor
Aquariumgrootte zebravis Minimaal 60 liter

Voeding zebravis

In de natuur eet de zebravis wormen, insectenlarven en kleine schaaldieren. In het aquarium is het echter een gemakkelijke eter. Zo kan je ze voeren middels voertabletten, tropisch vlokvoer of diepvriesvoer voor vissen. De voorkeur gaat echter wel uit naar carnivoor voedsel, dit houdt ze in optimale gezondheid. Wat ook weerslag zal hebben op de kleuren van de vis.

Geslacht bepalen; zebravis man of zeebravis vrouw

Het onderscheid tussen het geslacht van de zebravis kan gemaakt worden middels de kleur en de grootte van de vissen. De mannetjes zijn over het algemeen iets kleiner en slanker, maar door fellere kleuren, vaak mooier om te zien. Dit verschil wordt nog extra duidelijk tijdens de paartijd. De kleuren van de mannetjes zebravis worden extra fel om op te vallen bij het vrouwtje, waardoor het geslacht nog makkelijker te onderscheiden is.

Leuk feitje: Een zebravis heeft 25 chromosomen!

Zebravis kweken

Het kweken van de zebravis is gemakkelijk. Ook in een gezelschapsaquarium is dit goed mogelijk. Het probleem is echter dat de eitjes van de zebravis snel zullen worden opgegeten door mede-aquariumbewoners. Het is daarom noodzakelijk om een afzetbakje te creëren of een kweekbak te gebruiken, wanneer je daadwerkelijk wil gaan kweken met deze vissoort.

Ook is het mogelijk om gebruik te maken van dichte begroeiing zoals middels javamos. Het aquarium dient vervolgens gevuld te worden met licht zuur tot neutraal water. De temperatuur moet aan de hoge kant zijn (23+).

Wanneer het aquarium klaarstaat kunnen de zebravissen in de bak geplaatst worden. Neem hierbij de vrouwtjes die dik zijn van de eitjes. Wanneer ze zich in het aquarium, de kweekbak, bevinden, dienen ze extra goed gevoerd te worden. Vervolgens begin je met het bijvullen van het aquarium met koel water, dit doe je verspreid over meerdere uren om het starten van het regenseizoen na te bootsen. De ochtend hierop volgend, zullen de eitjes gelegd worden. Wanneer alle eitjes zijn gelegd kunnen de volwassen dieren weer naar het oude aquarium worden teruggezet.

De eitjes zullen vervolgens uitkomen na zo’n 24 tot 36 uur. Een paar dagen later zullen de zebravissen baby’s vrij rondzwemmen. Start met het geven van zeer fijn voedsel. Later kan je dit uitbreiden.

Geschikte vissen voor in het aquarium met de zebravis

De zebravis is een geschikte vis voor in gezelschapsaquaria. Controleer de watereisen van andere vissen die je graag wil plaatsen. Kijk naar de pH, Gh en de zwemlaag. Zo geef je de andere vissen genoeg ruimte en weet je zeker dat ze bij elkaar passen. Enkele vissen die goed kunnen werken met zebravissen zijn;