Elke vis heeft zijn eigen broedwijze en voor de guppy geldt dit niet anders. Over het algemeen wordt de guppy gekenmerkt als makkelijke vis voor de beginnende kweker. Er zijn echter een aantal delicate soorten die alleen door zeer ervaren kwekers kunnen worden gekweekt.

Kromme rug guppy’s of te veel jongen

Bij het kweken van guppy’s moet je rekening houden met twee problemen die zich veel voordoen. Het eerste probleem komt voort uit onjuiste watervariabelen. Dit zorgt namelijk ervoor dat zowel de jongen als de moeder een ernstig kromme rug ontwikkelen. Doorgaan met fokken is daarom hierna ook niet meer geschikt.

Een ander veel voorkomend probleem is dat wanneer er eenmaal is begonnen met fokken, er geen rem meer is. De jongen blijven komen. Zelfs nadat het vrouwtje van het mannetje is gescheiden, kan tot 6 maanden later het vrouwtje elke maand nog bevallen.

Het is daarom belangrijk om te weten waar je aan begint wanneer je guppies wil kweken.

Hoe lang is een guppy zwanger

Een guppy is gemiddeld vier weken zwanger. Echter, afhankelijk van de temperatuur en de waterkwaliteit kan dit variëren tussen de drie en de zes weken. De draagtijd is normaal gesproken dus tussen de 22 en de 30 dagen. Maar hoe gunstiger de omstandigheden; geen stress, de juiste waterkwaliteit hoe korter de draagtijd is. Onder de staartvin van de vrouwtjes guppy vind je een zwarte zwangerschapsvlek. Een aantal dagen voor de bevalling kan je hier soms de oogjes van de babyvisjes al zien.

Het opzetten van je guppy kweektank

Bij het opzetten van een kweekbak dien je rekening te houden met verschillende zaken. Waarbij de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: “Wat ga ik doen met alle jongen?”.

Wanneer je bepaalt hebt wat je met de jongen gaat doen, guppies kweken zich in grote getalen voort, is de kweekbak het eerste waar je naar zal gaan moeten kijken.

Tankgrootte en filtratie

De kweekbak moet tenminste 20 liter groot zijn, hoewel iets groter wordt aanbevolen. Als filter wordt een sponsfilter aanbevolen. Een ander type filter kan namelijk de jongen doden wanneer ze hierin vast komen te zitten.

Bodembedekking

Guppy’s stellen weinig eisen aan de bodem. Je kan daarom kiezen voor grind, zand of zelfs geen bodembedekking. Al is dit wel aan te bevelen ivm bacteriën die zich hier kunnen vormen.

Daarnaast plukken guppy’s vaak voer weg uit de bodem. Het is daarom raadzaam om niet voor heel fijn grind te kiezen, dit kan namelijk problemen veroorzaken met bijvoorbeeld verstoppingen of verstikkingen.

Naast de bodembedekking is het raadzaam om verschillende decoratieve items in de kweekbak te plaatsen. Waarin de guppen zich in kunnen verschuilen. Ook voor elkaar. Voor 2 vissen heb je minimaal 3 decoratie items in het aquarium benodigd om het zicht te breken. Mannetjes achtervolgen en kwellen vrouwtjes voortdurend (soms tot de dood), dus de vrouwtjes moeten uit het zicht van de mannetjes kunnen komen.

Het is raadzaam om na de bevalling van de jongen de ouders te verplaatsen naar de oude bak. De ouderen zullen namelijk gaan jagen op de jonge guppen en ze opeten.

Waterwaarden voor het kweken van guppen

Het hanteren van foutieve waterwaarden is een van de meest voorkomende problemen die komen kijken bij het kweken van guppen.

Gezien het feit dat de gup wordt verkocht als beginnersvis, zien we vaak dat de aquaria niet voldoen aan de juiste vereisten. Het is daarom van belang om je goed in te lezen in de voorwaarden van de gup. De juiste kH, gH, temperatuur en meer. De juiste waterwaarden kan je vinden in de ultieme guppy gids die wij eerder hebben geschreven.

Wat levert guppy’s kweken op en wat zijn sterke soorten

Wanneer je guppy’s wil gaan kweken zal je dit in het begin niet moeten gaan doen om hier geld mee te gaan verdienen. Het klinkt interessant als je leest dat sommige guppen voor meer dan 100 euro verkocht worden en een guppy worp meer dan 30 jongen kan opleveren. Een snelle rekensom lijkt hiermee € 3000 euro op te leveren. Echter, zo gemakkelijk gaat het niet. Slechts enkele soorten en rariteiten zorgen voor duurdere guppen. De gemiddelde vis gaat echter voor slechts enkele tientallen centen weg.

De reden dat mensen voor een enkele vis buitensporige hoeveelheden kunnen vragen, is vanwege hun zeldzaamheid. Het zijn vaak zeer delicate soorten met een hoge sterftecijfers voor jongen, dus het kweken ervan is niet zo eenvoudig als het kweken van andere guppy’s.

De gevoeligheden variëren van soort tot soort, zoals de albino’s die over het algemeen zwak zijn en vaak problemen met het gezichtsvermogen hebben. Het is het beste om te beginnen met het kweken van een sterkere soort, zodat je er een gevoel voor krijgt, en vervolgens door te groeien naar de meer complexere soorten guppen.

Gevoelige soorten zijn kwetsbaar vanwege inteelt. Selectief fokken vereist vaak inteelt, en zonder dit zouden we niet alle kleurvarianten hebben die we tegenwoordig hebben. Vaak geldt; hoe sterker de kleur en de intensiteit hiervan, hoe zwakker het soort vaak is.

Wanneer je middels inteelt kweekt, zorg je niet voor toevoer van nieuwe sterke punten die middels de genen meegenomen worden. Bij sommige zwakke eigenschappen kan de dood voor de gup het gevolg zijn. Het is daarom van belang dat je nieuw bloed inbrengt bij een stam. Wanneer je dieren inteelt, vergroot je het risico dat deze schadelijke recessieve eigenschappen zich manifesteren in het nageslacht.

Dus hoewel de duurdere en meer zeldzame guppen dus een mooie investering lijken, hebben de zeldzame guppen vaak een zeer lage overlevingskans door ziektes. Tenzij je veel ervaring hebt met het kweken van guppy’s, is het dus een slechte keuze om te beginnen met een zeldzame soorten.

De te kweken guppen kiezen

Zodra je het aquarium hebt opgezet en hebt laten indraaien, ben je klaar om de vissen te kiezen waarmee je gaat kweken!

Man-vrouwverhoudingBij het uitkiezen van guppy’s om te fokken, wil je nooit één mannetje en één vrouwtje kiezen. Het mannetje zal in dit geval de vrouw achtervolgen en de dood injagen. Het verstandigst is om één mannetje met 2 vrouwtjes te gebruiken.

Het verschil tussen het mannetje en vrouwtje is gemakkelijk te zien bij guppy’s. Mannetjes hebben een sterkere en heldere kleuring op de vinnen en hebben ook op hun lichaam fellere kleuren dan de vrouwtjes.

Kenmerken bij de vrouwtjes zijn de driehoekige aarsvin en daarnaast hebben ze zwakkere kleuren dan de mannetjes. Het is over het algemeen zeer gemakkelijk om het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes te herkennen. Mocht je toch vragen hebben, stuur ons gerust een mail.

Kies bij het kweken de juiste soorten. Sommige soorten en mixen komen al veel te veel voor en zal je aan de straatstenen niet kwijtraken. Houd hier dus rekening mee met kiezen van de te kweken vissen.

Vis KwaliteitenZaken waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste vissen zijn vissen met heldere ogen, vinnen die intact zijn, een rechte rug en heldere en intense kleuren.