De Rasbora Galaxy, pareldanio of ook wel de Danio Margaritatus genoemd, is een kleine en gekleurde vis. De vis is vergelijkbaar met zijn andere danio broertjes, maar dan zonder barbelen. Deze vissen zijn pas sinds kort ontdekt (2006) en zijn zeer zeldzaam in het wild.

Het is echter aangetoond dat ze zeer gemakkelijk te kweken zijn en de voorraden met gekweekte Rasbora Galaxy nemen dan ook snel toe. Tenzij je van plan bent om deze beestjes te kweken, kan je ethisch gezien dus het best kiezen voor al gekweekte visjes, om de wilde vissen in hun natuurlijke habitat te behouden.

Wil je een perfect aquarium voor de Rasbora Danio? Bekijk dan dit 60 liter aquarium

[wptb id=408507]

Algemene informatie omtrent de Rasbora Galaxy – Danio margaritatus

De Rasbora Galaxy heeft witgevlekte lichamen en zullen zeker opvallen in je aquarium! Ze hebben rood of oranje gekleurde vinnen en steken hierbij schitterend af tegenover de planten in je aquarium, die ook benodigd zullen zijn. Deze vissen houden namelijk van veel beschutting en veel planten zullen dus onvermijdelijk zijn, juist mooi toch? Ze zijn klein en zullen dat ook blijven. Ze worden ongeveer 2 tot 2,5 centimeter groot en kunnen tot 5 jaar oud worden wanneer je ze goed verzorgt.

Houdt deze vissen altijd in scholen van minimaal 10. Door het kleine formaat voelen ze zich veiliger in groepsverband en zullen daarmee ook meer van hun natuurlijke gedrag vertonen. Aangezien de man een mooiere kleur heeft wordt vaak gekozen voor meer mannen dan vrouwen. Dit dien je echter te voorkomen omdat de mannetjes agressief naar elkaar kunnen zijn. Houd daarom een goede verhouding aan. Zelf adviseren wij 1:4 bij voorkeur.

Wist je dat? Oorspronkelijk komt de Rasbora Galaxy of Danio Margaritatus uit Azië, vooral uit Thailand om specifiek te zijn.

Voeding Danio margaritatus

Een Danio margaritatus of Rasbora Galaxy, zal veel voedsel accepteren. Je kan denken aan gemengd vlokvoer, levend voer of diepvriesvoer. Zorg er in ieder geval voor, net als met de meeste andere soorten, dat je gevarieerd voert zodat ze vissen in topconditie blijven.

Geslacht bepalen; Rasbora Galaxy man of vrouw

Bij veel vissen is het lastig om te bepalen of het een mannetje of een vrouwtje is. Het geslachtsonderscheid bij de Rasbora Galaxy is echter snel gemaakt. De vrouwtjes hebben ongekleurde buikvinnen en zijn minder fel gekleurd dan de mannetjes.

Ook zijn mannetjes over het algemeen meer actieve vissen. Ze zitten veelvuldig achter de vrouwtjes aan en zijn constant bezig om zichzelf tentoon te stellen.

Rasbora Galaxy kweken

Zoals aangegeven is het kweken van Rasbora Galaxy geen rocket sience. Het fokken is vrij eenvoudig. In goede (water)conditie zullen de mannetjes flink opkleuren en de vrouwtjes meer ronder worden.

Het paaien vindt plaats boven javamos of een soortgelijk substraat. De eieren zullen hierboven gelegd en verspreid worden. Net als andere danio’s zijn de Rasbora Galaxy ook beruchte eiereters.

Wanneer de eieren gelegd zijn dien je de vissen dus te verplaatsen. Wat misschien een betere oplossing is, wanneer je een gezelschapsaquarium hebt, is om een speciale kweekbak in te richten. Plaats hierin een filtertje, wat planten (oa javamos bijvoorbeeld) en wat substraat. Zorg er echter altijd voor dat de waterkwaliteit ook naar behoren is in deze kweekbak. Wanneer de eieren gelegd zijn verplaats je de ouders terug naar het gezelschapsaquarium.

De eitjes van de Rasbora Galaxy zullen uitkomen na ongeveer 5 dagen. De eerste dagen zullen de jongen infusoria benodigd zijn. – In een ander blog zullen we hierop terugkomen hoe je dit zelf kan kweken. – Na een paar dagen kan je klein levend voedsel geven zoals microwormen.

Geschikte gezelschapsvissen

De Rasbora Galaxy is een zeer geschikte vis voor in gezelschapsaquaria. Controleer de watereisen van andere vissen die je graag wil plaatsen altijd. Kijk naar de pH, Gh, de zwemlaag en de gewenste temperatuur van de andere vissen. Zo weet je zeker dat de vissen voldoende ruimte hebben en aanvullend zijn op elkaars leefomgeving.

De Rasbora is een kleine vis en kan gemakkelijk als voer dienen voor grotere vissen, houd hier dus ook rekening mee met deze vis zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=4miDQSmKEb4