Een mooie sterke vis voor in je tropisch aquarium is de platy. Deze vrolijke levendige visjes zijn uitermate geschikt voor beginners, maar ook de ervaren aquariumliefhebber houdt van deze vis. Ze zijn oersterk, geven geen problemen met andere vissen en zijn gemakkelijk te kweken. Hieronder vind je alle informatie over dit bijzondere visje.

Variabele Informatie
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Gedrag Vreedzaam
Kleur Diverse kleuren
Gemiddelde leeftijd 2-3 jaar
Grootte mannetje 3-4 cm
Grootte vrouwtje 5-7 cm
pH 7.0-8.0
GH 10-20
Temperatuur van het water 20-26°C
Voedsel Alleseter
Minimale aquarium grootte 20 liter
Zwemlaag Middenlaag
Man/vrouw verhouding Meerdere vrouwtjes per mannetje

Voeding

De platy is een omnivoor met een voorkeur voor plantaardig voedsel. Dit betekent dat ze niet heel kieskeurig zijn met kiezen van hun eten. Je kunt ze in principe alle visvoer geven dat in de handel verkrijgbaar is. Hierbij hoef je geen rekening te houden met een bepaald merk of samenstelling. Heb je jonge visjes? Dan is het verstandig om het droogvoer even te verkruimelen. Dit maakt het beter eetbaar. Je kunt ze ook groenvoer geven, zoals spinazie, rucola of raketsla.

Als aanvulling kun je ze een of twee keer per week rode muggenlarven, watervlooien, tubifex of Artemia (kleine pekelkreeftjes) voeren. Ontdooi het diepvriesvoer even van tevoren. Denk eraan dat levend voer ziektes over kan brengen. Koop dit dus altijd bij een betrouwbare leverancier. Soms heb je geluk en eten deze vissen ook algen. Dat scheelt je weer algen in je aquarium. Het is belangrijk om een paar keer kleine porties te voeren dan heel veel in een keer. De vissen moeten het voer in een of twee minuten op kunnen eten.

Platy man of vrouw?

Op zich is het verschil tussen een volwassen platy man of vrouw redelijk goed te zien. Bij jonge vissen is dat nog enigszins lastig. Opvallend is dat vrouwtjes soms kunnen veranderen in mannetjes. Een mannetje herken je aan de volgende kenmerken:

  • Staafvormig uitsteeksel bij de buikvin: het paringsorgaan.
  • Heeft een felle kleur
  • Relatief klein van formaat

Een vrouwtje herken je aan deze kenmerken:

  • Geen staafvormig uitsteeksel bij de buikvin
  • Heeft een minder felle kleur
  • Wat groter van formaat, ongeveer zes centimeter

Kweken van platy’s

Platy’s zijn levendbarende vissen. Dit houdt in dat ze geen eitjes leggen, maar dat de jonge visjes levend ter wereld komen uit de buik van hun moeder. De bevruchting gebeurt inwendig. Het vrouwtje kan het sperma opslaan en verspreiden over meerdere bevruchtingen. Als een mannetje wil paren, zal hij met zijn neus tegen het lijf van het vrouwtje duwen, tot vervelens toe. Je kunt zien dat een platy zwanger is door een donkere vlek die op het achterlijf verschijnt. In de regel duurt de zwangerschap vier tot zes weken. Er kunnen wel twintig tot veertig jonge visjes tegelijk geboren worden. Vrouwtjes met een wat groter formaat brengen meer visjes ter wereld dan de kleinere exemplaren.

Als je platy’s wilt kweken, is het belangrijk dat de conditie van het water goed is. Ze houden van middelzacht tot hard water met een Ph-waarde van 6 tot 7,5. Er wordt weleens beweerd dat ze brak water nodig hebben om te kunnen paren. Deze bewering mag je echter als een fabeltje beschouwen. Deze vissen worden wel de konijnen onder de vissen genoemd, dus kweken moet op zich geen probleem zijn. Het is verstandig om jonge visjes uit de buurt van andere grotere vissen te houden (bijvoorbeeld met een babytank). Ook eten deze vissen hun eigen soortgenoten. Nog beter is het om de vissen een tijdje in een apart aquarium te houden. Als je zeker weet dat het vrouwtje zwanger is, plaats je het mannetje weer terug en laat je de jonge visjes samen met hun moeder opgroeien. Na vier maanden kunnen ze allemaal weer in het grote aquarium.

Deze vissen zijn er in verschillende kleuren. Zo heb je de: effen kleur-, Moonfish-, Tuxedo-, Peper en Zout-, en de Wagtail-platy. Er worden trouwens meerdere namen gebruikt voor hetzelfde type. Deze kleuren zijn ontstaan door jarenlang intensief te kweken. Je kunt ervoor kiezen om zelf ook een bepaalde soort te kweken. Misschien lukt het je wel om een geheel nieuwe soort te kweken. Kweek je niet op soort dan krijg je de gemengde vorm. Deze vis kan allerlei kleuren hebben en zie je het vaakst in aquariumzaken en dierenwinkels. Daarbij zijn deze ook het goedkoopst in aanschaf. Soms lukt het ook om deze vissen te kweken met andere levendbarende soorten, bijvoorbeeld met zwaarddragers.

Geschikte aquariumgenoten

Platy’s zijn van nature rustige, vredelievende visjes. Ze kunnen prima met hun eigen soort overweg. Het is wel belangrijk om meer vrouwtjes dan mannetjes te houden, anders jagen de mannetjes elkaar op. Houd een mannetje bij drie tot vijf vrouwtjes. Ook is het verstandig om niet alleen mannetjes te houden. Daarnaast houden ze van medebewoners van het aquarium die ook rustig en vredelievend zijn. Denk hierbij aan danio’s, neontetra’s of guppy’s. Daarnaast kunnen ze ook goed overweg met ongewervelden, bijvoorbeeld slakken, garnalen of krabben.

Minder goed kunnen platy’s overweg met semi-agressieve vissen. Denk hierbij aan maanvissen of goerami’s. Deze willen nog wel eens aanvallen. Je kunt platy’s zeker niet plaatsen bij grote agressieve vissen, zoals bepaalde cichlidensoorten. Dit zullen ze waarschijnlijk niet overleven. Daarbij heb je ook een hoop ‘herrie’ in je aquarium. Voor je waterplanten hoef je niet bang te zijn. In het algemeen blijft een platy vis daar wel vanaf.