De Neon Tetra, wetenschappelijk bekend als Paracheirodon innesi, is een populaire zoetwatervis die vaak in aquaria over de hele wereld wordt aangetroffen. Deze kleine, levendig gekleurde vis is vooral geliefd vanwege zijn schitterende kleuren en vreedzame aard. Neon Tetra’s zijn kleine, slanke vissen met een opvallende blauwe lijn die van hun neus tot aan hun vetvin loopt, en een rode streep die van het midden van hun lichaam tot aan de basis van hun staart loopt.

Zwemlaag

Neon Tetra’s zijn voornamelijk middenzwemmers. Dit betekent dat ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen in het midden van de waterkolom in een aquarium. Ze zijn bekend om hun scholen gedrag en het wordt aanbevolen om ze in groepen van ten minste zes of meer te houden voor het beste sociale en natuurlijke gedrag.

Natuurlijke verspreiding en habitat van de Neon Tetra

In het wild komt de Neon Tetra voor in Zuid-Amerika, met name in de Amazonerivier en zijn zijrivieren in landen als Brazilië, Peru en Colombia. De natuurlijke habitat van deze vis omvat meestal zwartwater rivieren en beekjes die dicht begroeid zijn met vegetatie. Het water in deze habitats is vaak zacht en zuur door de afbraak van organisch materiaal zoals bladeren en takken.

Grootte, temperatuur en ph waardes

Neon Tetra’s zijn relatief kleine vissen, meestal groeiend tot ongeveer 4 centimeter in lengte. Ze gedijen het beste in water met een temperatuur tussen de 20 en 26 graden Celsius. De ideale pH-waarde voor het houden van Neon Tetra’s ligt tussen 5.0 en 7.0, wat overeenkomt met de zure wateren van hun natuurlijke habitat. Het is cruciaal om deze voorwaarden na te bootsen in een aquarium om ervoor te zorgen dat de Neon Tetra gezond blijft en zijn levendige kleuren behoudt.

Kenmerk Beschrijving
Wetenschappelijke naam Paracheirodon innesi
Zwemlaag Midden
Natuurlijke verspreiding Amazonerivier en zijrivieren in Zuid-Amerika
Natuurlijke habitat Zwartwater rivieren, dicht begroeid met vegetatie
Grootte Tot ongeveer 4 cm
Temperatuur 20-26 graden Celsius
pH-waarde 5.0 – 7.0
Deze informatie biedt een duidelijk overzicht van de essentiële kenmerken van de Neon Tetra, waardoor aquarianen deze charmante vis onder optimale omstandigheden kunnen houden.

Onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke neon tetra

Het onderscheiden van mannelijke en vrouwelijke Neon Tetra’s kan enige oefening vereisen, aangezien de verschillen subtiel zijn. Mannelijke Neon Tetra’s zijn doorgaans slanker en iets kleiner dan hun vrouwelijke tegenhangers. De vrouwtjes hebben een meer afgeronde buik, vooral wanneer ze rijp zijn om eieren te leggen. Een ander onderscheidend kenmerk kan worden gezien in de lichtblauwe streep die over de lengte van hun lichaam loopt. Bij mannelijke Neon Tetra’s verloopt deze streep in een rechte lijn, terwijl bij vrouwtjes deze streep lichtelijk gebogen kan zijn door de vollere buik.

Compatibele soortgenoten voor neon tetra

Neon Tetra’s staan bekend om hun vreedzame aard en doen het goed in een gemeenschapsaquarium. Echter, bij het selecteren van tankgenoten is het belangrijk om vissen te kiezen die vergelijkbare omgevingsvoorkeuren delen en die niet agressief of te groot zijn, aangezien Neon Tetra’s kleine en soms kwetsbare vissen zijn.

  • Kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi) – Deze vis lijkt qua gedrag en voorkeuren sterk op de Neon Tetra en kan een harmonieuze tankgenoot zijn.
  • Zwaarddragers (Xiphophorus hellerii) – Deze zijn vreedzaam van aard maar zorg ervoor dat het aquarium groot genoeg is om beide soorten voldoende ruimte te geven.
  • Guppy (Poecilia reticulata) – Bekend om hun levendige kleuren en vreedzame temperament, kunnen guppies goed samengaan met Neon Tetra’s, mits de guppies niet te groot of agressief zijn.
  • Corydoras – Deze bodemvissen zijn uitstekende tankgenoten voor Neon Tetra’s vanwege hun vreedzame natuur en het feit dat ze een andere waterlaag bewonen.
  • Betta vissen (Betta splendens) – Hoewel Betta’s soms territoriaal kunnen zijn, kunnen ze in een goed ingerichte tank met voldoende schuilplaatsen en ruimte vreedzaam samenleven met Neon Tetra’s.

Het is belangrijk om te zorgen voor een goed gebalanceerd aquarium waarbij de waterkwaliteit, temperatuur, en pH-waarde optimaal worden gehouden voor alle bewoners. Dit bevordert de gezondheid en het welzijn van de Neon Tetra’s en hun tankgenoten.

Kweken van neon tetra’s

De Neon Tetra staat bekend om zijn levendige kleuren en vreedzame aard, wat het een populaire keuze maakt voor aquarianen. Het kweken van deze vis in een aquariumomgeving vereist echter specifieke stappen en voorwaarden om succes te garanderen.

Optimale omstandigheden voor de kweek

Voor het succesvol kweken van Neon Tetra’s is het essentieel om de juiste omgevingscondities te creëren. Dit begint met het inrichten van een specifiek kweekaquarium dat vrij is van andere vissen. Een klein aquarium van ongeveer 40 tot 50 liter volstaat. De verlichting moet gedimd zijn en de bodem bedekt met fijnbladige planten of een donkere ondergrond om de natuurlijke omgeving na te bootsen.

De waterkwaliteit is cruciaal; zacht en licht zuur water is ideaal. Een pH-waarde tussen 5,0 en 6,0 en een temperatuur rond de 24 graden Celsius bevorderen de kweek. Voorafgaand aan de kweekperiode is het aan te raden om de vissen te voeden met hoogwaardig levend voer, zoals muggenlarven of artemia, om de voortplantingsdrift te stimuleren.

>> Lees hier alles over het kweken van guppies

Paargedrag en eiafzetting

Wanneer de condities juist zijn, zal het paargedrag van de Neon Tetra’s zichtbaar worden. Het mannetje zal het vrouwtje door het aquarium leiden naar een geschikte plek voor de eiafzetting. Dit gebeurt meestal in de vroege ochtenduren. Het vrouwtje kan tussen de 60 en 130 eitjes leggen, die ze tussen planten of op de aquariumbodem afzet.

Zorg voor eitjes en larven

Na de eiafzetting is het aan te raden om de volwassen vissen te verwijderen om te voorkomen dat ze de eitjes opeten. De eitjes van de Neon Tetra zijn lichtgevoelig, dus het kweekaquarium moet gedurende deze periode donker gehouden worden. De eitjes komen na ongeveer 24 uur uit.

De pas uitgekomen larven voeden zich met hun dooierzak en hebben nog geen extra voeding nodig. Na ongeveer vier tot vijf dagen, wanneer de larven beginnen te zwemmen, kunnen ze gevoed worden met zeer fijn stofvoer of infusoriën. Naarmate ze groeien, kunnen grotere voedseldeeltjes zoals fijngemalen vlokvoer of nauplii van artemia geïntroduceerd worden.

Het kweken van Neon Tetra’s kan een uitdagende maar lonende ervaring zijn voor elke aquariaan. Met de juiste zorg en aandacht voor detail, kunnen deze prachtige vissen succesvol in een aquariumomgeving worden voortgeplant.