Maanvissen zijn een van de meest populaire tropische vissen die er zijn en zijn bijna overal verkrijgbaar. Ze staan bovenaan de lijst voor veel nieuwe viskwekers, samen met guppy’s, neon tetras en clownbotia’s, maar er zijn een paar dingen je als toekomstig maanvishouder moet weten voordat je er een koopt. Dat ze zo populair zijn is niet gek gezien hun schitterende lichaam in de vorm van een maan, vanwaar de naam, en de vele kleuren die de maanvis kan aannemen!

Maanvissen zijn afkomstig uit het stroomgebied van de Amazone in Zuid-Amerika. Daar bewonen ze diepe, langzaam bewegende rivieren en vijvers en delen hun leefgebied met tetras, corydoras en cichliden. Maanvissen zelf zijn cichliden en ze vormen paren, leggen eieren en beschermen dan de eieren tegen andere vissen die ze willen opeten. Als ze niet gepaard zijn, zijn ze scholen vissen en waarderen ze het gezelschap van hun eigen soort, maar wanneer ze gepaard zijn, kunnen ze ook agressief zijn tegenover andere maanvissen in hetzelfde aquarium.

Algemene informatie

Standaard maanvissen bereiken ongeveer een lengte van 10 tot 15 centimeter, dus hebben een groot aquarium nodig met een minimale grootte van 180 liter. In een bak van die grootte kunnen vier of vijf jonge exemplaren worden toegevoegd, maar naarmate ze ouder worden, en als er zich een paar vormt, moeten andere maanvissen mogelijk worden verwijderd.

Een geschikt aquarium voor maanvissen is bijvoorbeeld de Juwel Rio 240 of, nog beter, de Juwel Rio 450 .

Voeg geen kleine Neons toe aan een aquarium met volwassen maanvissen, omdat ze er waarschijnlijk van zullen snacken zodra ze worden geïntroduceerd. En voeg geen maanvissen toe aan een aquarium met visseen die grote vinnen hebben. Ook hier zullen maanvissen hoogstwaarschijnlijk aan knagen.

Streef naar een pH van rond de 7, hoewel alles van 6-8 prima is, en een temperatuur van 24-28C. De waterkwaliteit moet worden beheerd door een goed ingedraaid filter, maa houden niet van een sterke stroming. Plaats in het aquarium hoge, rechtopstaande stukken hout en hoge planten waarin de vissen zich kunnen verschuilen.

Grotere tetras zoals Bleeding heart en Black Phantom zijn goede tankgenoten, samen met Corydoras en Whiptail-meerval. Maanvissen kunnen pas aan een aquarium toegevoegd worden nadat het aquarium volledig is ingedraaid.

Voeding

Er zijn verschillende type voeding die je kan geven aan de maanvissen. Wij raden aan om ze dagelijks ander voer te geven en te wisselen tussen vlokken, kleine pellets en diepvriesvoer voor vissen zoals bloed wormen, tubifex en muggenlarven.

Drie soorten maanvissen

Er bestaan verschillende soorten maanvissen. De drie waarop ze vaak worden ingedeeld zijn;

  • Pterophyllum Scalare
  • Altum
  • Leopoldi

Bijna alle maanvissen die over de hele wereld verkocht worden zijn Pterophyllum Scalare. De vissen beschikken daarnaast over vele verschillende kleuren zoals zwart, blauw, goud en albino’s.

Hoewel maanvissen afkomstig zijn uit het zachte, warme water van de Amazone zijn ze door het doorfokken inmiddels ook gewend aan wat harder water wat je vaak terug kan vinden in een aquarium. Volwassen leggen ook op regelmatige basis eieren, hoewel het niet gemakkelijk is om jonge maanvissen te krijgen. De eitjes worden namelijk veelvuldig opgegeten door de grotere vissen. Om ze te kweken zal je dus gebruik moeten maken van een aparte kweekbak.

De tweede soort maanvis is de Altum-maanvis. Deze vis heeft een cultstatus onder aquariumhouders. Het is de grootste maanvis waarbij de volwassen vissen een hoogte kunnen bereiken van maarliefst 45 cm, van de punt van de rugvin tot de punt van de anaalvin.

Ze komen uit nog zachtere, warmere wateren van de Rio Negro en de Orinoco in Noord-Zuid-Amerika en zijn helemaal niet gewend aan lastige omstandigheden. Ze sterven daarom ook vaak vlak na de import. Ze worden hierdoor ook zeer lastig gekweekt in gevangenschap.

Vanwege hun hoogte hebben ze zeer grote (vooral in hoogte) aquariums nodig. Daarnaast houd je ze het beste in groepen van minimaal 10, waardoor een standaard aquarium niet toereikend is.

De derde maanvissen soort is een dwerg vergeleken met Altums en zijn meestal ook kleiner dan Pterophyllum Scalare. Pterophyllum leopoldi maanvissen, ook bekend onder hun oude naam dumerilii, zijn meestal alleen in het wild gevangen en alleen in de wilde vorm verkrijgbaar, maar in tegenstelling tot Altums zijn ze een stuk makkelijker te houden en beter geprijsd.

Pterophyllum leopoldi hebben kortere vinnen dan de andere twee soorten, en dit samen met hun kleinere afmeting maakt ze geschikt voor iets kleinere en ondiepe tanks. Alle drie de maanvissen kunnen bij elkaar worden gehouden in zeer grote aquaria, hoewel de waterparameters en temperatuur in de eerste plaats geschikt zouden moeten zijn voor de Altums, en de meeste Altum-houders willen niet het risico lopen vissenziekte door te geven aan hun geliefde Altums.

Wist je dat?! – Maanvissen kunnen een leeftijd van ongeveer 5 jaar bereiken.

Maanvissen kweken

Ondanks dat veel mensen zeggen dat het zeer lastig is om maanvissen te kweken, is het zeker goed mogelijk. Het grootste probleem is echter dat ze vaak de neiging hebben om hun eigen kroost en eieren op te eten. Je dient dus te allen tijde een kweekbak te gebruiken.

Maanvissen leggen hun eieren vaak op een verticaal vlak en zullen wanneer de eieren gelegd zijn deze beschermen met hun leven. Dit doen ze nadat de vissen een paar hebben gevormd. Wanneer ze dit gedaan hebben kan je ze het beste naar een kweekbak verplaatsen, met de eieren. Het is echter niet ongebruikelijk dat de eieren wit worden en niet uitkomen, vooral bij nieuwe paren.

Je kan bij een maanvis het verschil tussen een mannetje en vrouwtje zien bij de verdikking van de aars. Bij mannetjes is dit kleiner dan bij vrouwtjes. Dit is vooral goed te zien in de paartijd.

Maanvissen houden met andere vissen

Maanvissen zijn goede vissen voor gezelschapsaquaria. Je moet er echter rekening mee houden dat ze zeer rustig zijn en dus ook graag andere rustige vissen rondom zich hebben. Ook zijn kleinere vissen zoals neon tetra’s geen goed idee, deze zullen namelijk als voeding gezien worden en één voor één verdwijnen.

andere vissen die niet geschikt zijn bij maanvissen zijn vissen met lange vinnen zoals de sumatraan. De maanvis zal hieraan gaan knagen, dit leidt tot beschadigingen en eventuele dood bij de andere vissen.

Geschikte vissen zijn:

  • Corydora
  • Pleco
  • Kardinaal tetra’s
  • Guppy’s
  • Marmer Bijlzalmpjes

Houdt echter altijd rekening met de aquarium vereisten voor de andere vissen!

Geschikte producten voor je maanvissen: