De guppy’s zijn een van de meest voorkomende en meest bekende vissen in een aquarium. Ze vallen op door de vele kleuren en zijn zeer gemakkelijk te laten paren. Je komt ze zowel tegenin beginners als in gevorderde aquaria. In deze gids leer je alles over de gup.

Algemene informatie guppy

Moeilijkheidsgraad Guppy Gemakkelijk
Gedrag Vriendelijk
Kleur In alle kleuren voorkomend
Hoe oud wordt een guppy? Tot 2 jaar
Grootte mannetjes guppy 6 centimeter
Grootte vrouwtjes guppy 4 tot 5 centimeter
PH 7-8
dH 9-20º
gH 12-16
Ideale temperatuur 20-25 graden
Voedsel Omnivoor
Aquariumgrootte guppy 40-60 graden
Zwemhoogte Midden/boven

Leefomstandigheden Guppy – Wat heb je nodig in je aquarium voor Guppy’s?

De guppy is een vis die zijn oorsprong vindt in de warme wateren van Zuid-Amerika, het is daarom belangrijk dat deze leefomstandigheden zo goed worden nagebootst in het aquarium. Op deze manier creëer je een omgeving waar de vis zich optimaal in thuis voelt en dus het meest gezond zal leven.

De aquariumgrootte van de guppy dient minimaal 40 liter te zijn, maar 60 liter is aan te bevelen. Zeker wanneer je de gup houdt in combinatie met andere vissen, is een groter aquarium noodzakelijk.

Geschikte aquaria voor guppies zijn:

[content-egg-block template=offers_tile groups=”Aquarium”]

Naast een aquarium van 40 tot 60 liter heb je ook een verwarming element nodig. De ideale temperatuur ligt tussen de 20 en de 25 graden Celsius. Plaats een heater aan de ene kant van je aquarium en een thermometer aan de andere kant. Op deze manier zie je het best de exacte temperatuur.

>> Hartstikke interessant deze guppy gids, wij bieden deze informatie ook aan voor de zebravischinese danio en tegen bestrijding van draadalg!

De pH voor Guppy’s varieert erg. Ze kunnen leven in pH’s variererend van 5.5 tot 8.5. Aangeraden wordt echter om een pH tussen de 7.0 en de 7.5 te hanteren.

Wil je de optimale wateromstandigheden creëren? Kijk dan hier

De technische aspecten van je aquarium wordt verder gecomplementeerd met een filter. Hiervoor zijn vele mogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van de grootte van je aquarium.

Ook planten zijn een essentieel onderdeel voor de inrichting, zeker om de ideale leefomstandigheden na te bootsen. Planten die geschikt zijn in combinatie met de guppy zijn de Amazone Zwaardplant (Echinodorus Bleheri), hoornblad (Ceratophyllum demersum) en verschillende drijfplanten. Daarnaast is het een goed idee om stenen toe te voegen, om zoveel mogelijk schuilplaatsen te creëren. De ondergrond is voor de guppy persoonlijk niet van groot belang, gezien het feit dat de vis vooral in het midden- en hogere niveau van de tank zal zwemmen.

Voeding Guppy – Beste guppy voer

De guppy is een echte omnivoor en eet dus eigenlijk alles. Zo is het mogelijk om vlokvoer, diepvriesvoer, tabletten en korrels te geven. Het kan zelfs voorkomen dat ze aan een eventuele dode vis zullen knabbelen. Zelf bevelen wij guppy vlokken van Tetra aan.

Voeding voor je guppy dat je kan gebruiken:

[content-egg-block template=offers_tile groups=”voer”]

Verschil mannelijke en vrouwelijke guppy

Het grootste verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke guppy zit hem vooral in de grootte. De man is ongeveer een centimeter groter dan het vrouwelijke exemplaar. Daarnaast zie je het verschil aan de staart en de grootte van het lichaam. Bij het mannetje is de staart vaak groter en het lichaam wat kleiner. De staart geldt namelijk als pronkexemplaar. Daarom heeft het mannetje over het algemeen ook fellere kleuren dan het vrouwtje.

Welke vissen kunnen bij guppies

Zoals aangegeven in het informatie overzicht is de Guppy echt een geschikte vis voor in het gezelschap aquarium. Echter, de meest geschikte vis om bij een guppy in de bak te doen, is een guppy zelf! Je kan ongeveer per 5 liter één guppy in de bak plaatsen. Heb je dus een klein aquarium van 60 liter, dan zouden 12 guppy’s geschikt zijn in de bak. Houd hierbij een guppy ratio aan van 2:1. Dit betekent 2 mannetjes op 1 vrouwtje. Houdt echter rekening mee dat guppy’s zeer snel voortplanten.

Naast guppy’s zelf zou je ook nog kunnen denken aan tankgenoten als Mollie’s, Platy’s, Gouramies, Corydora’s en rustige tetra’s als de neontetra en de kardinaaltetra. Houdt er rekening mee dat Guppy’s als voer kunnen dienen voor grotere en agressievere exemplaren. Pas hier dus ernstig mee op, of je guppy zal het niet overleven.

Guppys kweken

Bereid je voor, Guppy’s worden gezien als de meest makkelijk te kweken vissen en zullen zonder enkele input vanuit jou zich als een gek voortplanten. Guppy’s zijn ovovivipariërs, wat inhoudt dat het eitje in de moeder alle belangrijke voedingsstoffen meekrijgt om zich verder te ontwikkelen. Bij The Aquarium Expert verkopen we afzetbakjes voor vissen, waardoor de eitjes beschermt zullen worden.

Afzetbakje voor guppy’s:

[content-egg-block template=offers_tile groups=”afzet”]

>> Wil jij ook guppies kweken? Lees dan onze complete kweekgids. 

Guppy’s worden vruchtbaar tussen de drie en de vijf maanden. Het verhaal gaat dat mannelijke guppy’s kunnen onderscheiden welke vrouwtjes maagd zijn en welke niet. Het mannetje geeft een pakketje met sperma aan het vrouwtje door, welke vervolgens meerdere worpen kan doen van één en dezelfde bevruchting. Dit gebeurt vaak zo’n 21 tot 30 dagen na de eerste worp.

Wanneer je echt wil gaan kweken in guppy’s, houd dan een kale ondergrond met slechts javamos om de kleine guppy’s in te laten schuilen.