In een eerdere blog lieten wij al zien hoe je draadalg kan bestrijden. Draadalg is een venijnige alg vorm die voor kan komen in elk aquarium of vijver. Met lange slijmerige slierten tot wel 20 centimeter ontwikkelen ze zich voornamelijk in de opstartfase van je aquarium. Het blijft overal aan plakken en zorgt ervoor dat je aquarium er vies en onverzorgt uitziet.

Zoals in een eerder artikel aangegeven, kan je draadalg bestrijden middels verschillende middelen. Voedingsstoffen die je kan gebruiken bij de bestrijding van draadalg zijn onder andere Easy Life Profito en Easy Life carbo. Naast deze producten kan je ook gebruik maken van natuurlijke draadalg bestrijders. Dit kan in de vorm van draadalg etende vissen of garnalen. Hieronder hebben we een kleine selectie gemaakt van deze dieren.

Belangrijk op te merken is wel dat je altijd de slierten draadalg uit je aquarium dient te halen om de verspreiding te verminderen en te voorkomen.

  • Platy’s

De eerste vis die je kan helpen bij het opruimen van de draadalg is de platy. De platy is een vis die veelal wordt gehouden in gezelschapsaquaria. Oorspronkelijk komt de platy uit centraal Amerika en is hier te vinden in warme wateren.
De minimale afmetingen voor een aquarium met platy’s is 35 liter voor een groepje van 5. Echter wordt wel aanbevolen een aquarium van minstens 60 liter te gebruiken. De platy vergt verder weinig vereisten aan je aquarium. De temperatuur wordt aanbevolen tussen de 21-25 graden te houden.
  • Blokvisje

Het blokvisje, ook wel de Florida tandkarper genoemd, is een tropische vis die voorkomt in de tropische wateren van Florida, Yucatan en Mexico. Voor het aquarium is een minimummaat van 60cm benodigd. De temperaturen liggen bij het blokvisje iets lager ten opzichte van de bovengenoemde platy, namelijk tussen de 18 en de 23 graden.
De Jordanella floridae, de latijnse naam van het blokvisje, voedt zich met droogvoer, diepvriesvoer maar bovenal draadalg. Dit visje is dus ideaal wanneer je problemen ervaart met draadalg.
  • Japonica garnalen

Japonica garnalen zijn misschien wel de meest geliefde dieren wanneer het aankomt op het bestrijden van algen, in dit geval specifiek draadalg, in je aquarium. Ze hebben een lichtbruine kleur tot bijna transparant aan toe en worden ongeveer 3-4 centimeter lang. Verder hebben ze kleine streepjes op de zijkant van hun lichaam.

De Japonica garnalen zijn actieve wezens die de hele dag bezig zijn met het schoonmaken van je decoratie, planten, hout en steen. Ze gedijen het best in een temperatuur tussen de 20 en 30 graden. Wel geldt, houdt je waterwaarden ten alle tijden in de gaten! Ammoniak pieken zullen de garnalen het leven kosten.

Zoals aangegeven is dit misschien wel de beste optie. De Japonica garnalen zijn klein en zijn dus geschikt voor elk grootte aquarium. Ze eten naast draadalg ook nog eens andere type garnalen en zijn dus ideaal om jouw aquarium (draad)alg vrij te houden!