Wanneer je wil beginnen met een aquarium zijn er vele zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo zijn er verschillende waterwaarden die van grote invloed zijn op je vissen. Sommige vissen willen graag harder water, waar andere vissen zachter water gewend zijn. Ook de verschillende temperaturen van vissen matchen niet altijd helemaal.

Bij het opstarten van een aquarium zit iedereen echter altijd te wachten tot het moment dat je de eerste vissen in het water mag plaatsen. Weet je nou niet goed welke vissen geschikt zouden zijn voor jou als beginner? We hebben daarom een lijst gemaakt met geschikte vissen voor de aquarium beginner!

De top 15 aquarium vissen voor beginners:

 1. Corydora
 2. Guppy
 3. Platy
 4. Zebravis
 5. Kegelvlekbarbeel
 6. Garnalen
 7. Roodvinzalm
 8. Chinese Danio
 9. Siamese Kempvis
 10. Neon Tetra
 11. Goerami
 12. Maanvis
 13. Zwaarddrager
 14. Black Molly

We doen dit gezien het feit dat veel informatie die in winkels verschaft wordt vaak foutief is. Er wordt vaak vanuit verkooppunt advies gegeven, terwijl de levenskwaliteit altijd voorop dient te staan. Zoek daarom altijd eerst informatie op over de gewenste vissen voordat je ze aanschaft!

Heb je zelf nog een goede aanvulling? Laat het ons weten in de reacties!

1. Corydoras

Veel vissen houden zich bezig in de bovenlaag of middenlaag van het aquarium. Corydoras echter niet. Deze vissen zullen voornamelijk op de bodem van je aquarium te vinden zijn. Er zijn inmiddels vele verschillende soorten van pantsermeervallen tot albino varianten.

Belangrijk om te weten is dat deze dieren zich het liefst in een groep van 5 of meer bevinden. Daarnaast hebben ze zeer gevoelige snorharen waardoor je deze dieren niet moet houden in een aquarium met grind als bodem.

2. Guppy’s

Guppy’s zijn vissen die hun oorsprong vinden in de wateren van Midden- en Zuid-Amerika. Het is een echte schoolvis wat betekent dat je er meerdere van in je aquarium zal moeten samenvoegen. Probeer dus zeker een groepje van zo’n 7 á 8 samen te plaatsen.

De guppy’s gedijen het beste bij een temperatuur tussen de 19 en 25 graden en zal je veel terugvinden in gezelschapsaquaria. Het leuke van guppy’s, tot vervelends aan toe, is dat ze zich gemakkelijk voortplanten. Guppies kweken gaat dus zeer gemakkelijk!

3. Platy’s

Net als Guppy’s en Corydoras kan je Platy’s vinden in Centraal-Amerika. Ze worden ongeveer 6 centimeter lang, waarbij het vrouwtje iets groter is dan het mannetje. Net als de gup plant ook de platy zich relatief gemakkelijk voort in het aquarium.

Je zal de platy hoofdzakelijk vinden in de midden- en bovenste laag van het aquarium. De temperatuur in je aquarium zal ongeveer op 21 tot 25 graden moeten liggen. Een handig feit van de platy is dat ze ook graag algen eten. Zo eten platy’s graag draadalg!.

4. Zebravis

De zebravis is een leuke vis die je kan houden in jouw beginnersaquarium. Ze stellen geen hoge eisen aan de waterwaarden. De temperatuur die ze het meest aangenaam vinden zijn tussen de 20-26 graden. Wel houden ze van relatief veel licht en houden ze van wat beplanting om zich schuil te houden.

De zebravis is een actieve vis die wanneer ze groter worden echter wel wat agressief worden naar elkaar. Dit heeft te maken met dominantie en hiërarchie. Zorg daarom dat de man/vrouw verhouding op orde is. Hoe die in elkaar steekt kan je in deze blog lezen die meer uitleg geeft over de zebravis.

5. Kegelvlekbarbeel

De kegelvlekbarbeel is een zeer gewenste vis bij de beginnende aquarium hobbyist. Het is een klein maar zeer mooi visje die houdt van schoolgedrag. Het stelt lage eisen aan de waterkwaliteit en doet niet moeilijk over het type voedsel. Zo eten ze diepvriesvoer, droogvoer en klein levend voer.

De kegelvlekbarbeel kan gemakkelijk gehouden worden met vele gelijksoortige aquariumvissen. Hierbij kan je denken aan de meeste kleinere vissen in deze lijst. Houdt ze echter in een aquarium met een temperatuur tussen de 22 en de 25 graden. Zorg wel voor voldoende licht en beplanting.

6. Garnalen

Niet echt vissen, zoals hieromheen in de lijst staan, echter garnalen zijn ook zeer goede dieren voor in het aquarium om mee te beginnen. Het zijn zeer kleurrijke dieren, om te zien en betreft gedrag.

Garnalen zijn betreft voedsel vaak niet nauwkeurig. Net als de platy kan een enkele garnaal ook leven van algen. Een voorbeeld hiervan is de japonica garnaal. Deze kan je helpen bij draadalg problemen! Deze soort wordt ongeveer 4 centimeter lang.

7. Roodvinzalm

De Roodvinzalm is een vis die behoort tot de karperzalmen. Het is een mooie kleine vis met rode accenten op zijn staartvinnen en buik. Opvallend aan de roodvinzalm is de grote temperatuurschaal waar ze zich in kunnen vinden. Zo kan je een temperatuur tussen de 18 en 28 graden aanhouden. Daarnaast is ook de PH schaal zeer ruim, tussen de 6.5 en 8.

Ze bevinden zich in de bovenste en middelste laag van je aquarium en worden ongeveer 5 centimeter groot. Je kan ze goed houden in combinatie met andere vissen, zorg alleen altijd voor veel beschutting middels planten of decoratie, waar ze zich kunnen verschuilen.

8. Chinese danio

De Chinese Danio is een visje dat zijn oorsprong kent in China. Hier bevinden ze zich in de meertjes rondom de Witte wolken gebergten. Het zijn sterke vissen die veel aankunnen betreft temperaturen. Hierom worden ze ook weleens in vijvers gehouden in de zomer.

De danio is een goede zwemvis die houdt van wat stroming in het water en hebben ook wat ruimte nodig. Een wat groter aquarium is dus gewenst (80cm). Je zal ze in het aquarium vooral vinden in de midden- en bovenlaag.

9. Siamese kempvis

Misschien wel de meest opvallende verschijning van deze lijst. De Siamese Kempvis, ook wel de Betta vis genoemd. Door zijn mooie gekleurde sluierstaart valt hij snel in het oog. Naast hun opvallende gedrag is ook hun gedrag zeer in het oog springend. Deze vis kan namelijk nogal agressief uit de hoek komen. Houdt hem daarom nooit in een klein aquarium met andere vissen en houdt nooit 2 mannetjes in hetzelfde aquarium.

De temperatuur die gehanteerd moet worden ligt tussen de 26 en de 30 graden. Zorg daarnaast voor drijfplanten die beschutting bieden aan de Siamese kempvis.

10. Sumatraan

Inmiddels zijn vele vissen uit Centraal- en Zuid-Amerika de revue gepasseerd, ben je echter op zoek naar een meer Aziatisch biotoop? Dan is de Sumatraan misschien wat voor jou! Deze vissen worden ongeveer 7 centimeter groot en voelen zich thuis bij een temperatuur tussen de 22-26 graden.

De vis heeft verder flink wat beschutting nodig. Dit kan je doen door voldoende planten in je aquarium te plaatsen, of middels decoratieve items. Houdt daarnaast deze vis altijd in groepen van minimaal 7 stuks.

11. Neon tetra

Misschien wel de meest populaire schoolvis. De Neon Tetra. Met hun felle blauwe en rode kleuren vallen ze direct op in het aquarium. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel actief, waardoor deze soort voor zowel kleur als beweging zorgt in je aquarium!

Net als voor alle schoolvissen geldt ook hier, houdt er minimaal 7, maar het liefst meer. Wanneer je met schoolvissen te weinig exemplaren hebt, zal je zien dat dit ze stressig en bang maakt, wat hun gedrag niet ten goede zal komen.

12. Goerami’s

Goerami’s zijn rustige en zeer kleurrijke vissen die behoorlijke groottes kunnen bereiken. Je kunt deze soorten dus, in tegenstelling tot de meeste in dit artikel, niet in een kleiner aquarium van bijvoorbeeld 60 liter houden. Houdt dus minimaal rekening met 120 liter, liefst meer! Met hun sprankelende kleuren zijn het echter wel blikvangers.

Er zijn vele verschillende soorten goerami’s, ook in verschillende maten. De kleinere goerami’s zijn de honinggoerami’s bijvoorbeeld. De meest bekende grotere goerami’s zijn diamantgoerami’s of zoengarami’s. Deze soorten hebben vaak meer ruimte nodig en kan je het beste in koppels houden.

13. Maanvissen

De maanvis is betreft vorm misschien wel de mooiste vis van dit lijstje, al is dat natuurlijk naar smaak. Je zal ze vaak zien in gezelschapsaquaria, echter is dit wel in behoorlijk grote aquaria. Het zijn namelijk echte jagers!

Het is daarom essentieel dat wanneer je de maanvis in een bak wil houden samen met andere vissen, deze vissen niet heel klein zijn, of te snel zijn voor de maanvis. Belangrijk is in ieder geval dat je een groot en hoog aquarium hebt. Dit omdat de maanvis snel in grootte kan groeien.

14. Zwaarddrager

Zwaarddragers kan je in het wild vinden in Guatemala en Mexico. Ze worden met 6 tot 10 centimeter behoorlijk groot. Het mannetje van deze soort creëert een soort zwaard op zijn staartvin, van waar zijn naam ook komt.

Het is een schoolvis, waardoor meerdere exemplaren samen geplaatst dienen te worden. Gezien de grootte van de vis, is een klein aquarium van 60 liter niet afdoende. Ga daarom altijd voor minstens 120 liter of 80cm breedte voor deze vis!

15. Black molly

De Black Molly heeft zoals zijn naam al doet vermoeden een zwarte kleur. Echter is de molly inmiddels ook in vele kweekvarianten te vinden. Hij heeft weinig specifieke wensen voor het aquarium waarin hij leeft.

De molly heeft een zacht karakter en gaat zonder problemen samen met andere vissen van zijn grootte. Zo zijn platy’s, guppy’s en corydoras bijvoorbeeld zeer geschikte metgezellen in het aquarium. Het beste is om een verhouding aan te houden van 1:3. Dit wil zeggen, één mannetje met drie vrouwtjes.