De Chinese Danio, latijnse naam Tanichthys Albonubes, is een vis die van origine voortkomt in China. Om precies te zijn in de meertjes rondom de Witte Wolken berg. Hieruit herleid de soort ook zijn Engelse benaming; White Cloud Mountain Minnow.

Kenmerkend aan de meertjes rondom deze berg zijn dat deze gepaard gaan met grote temperatuurschommelingen. Daarom wordt de Chinese Danio ook gezien als een zeer sterke vis betreft temperaturen. Zo kunnen ze temperatuurschommelingen van 5 tot 30 graden weerstaan en kunnen ze in de periode mei tot en met oktober ook in vijvers gehouden worden. Na deze periode haal je ze naar binnen en kunnen ze eventueel in een onverwarmd aquarium.

Door vervuiling van het water in het gebergte waar de vis oorspronkelijk voorkwam, is de soort daar in het wild helaas uitgestorven. In 2011 is echter een nieuwe populatie gevonden. Deze kan echter niet tegen de temperatuurschommelingen zoals de oorspronkelijke populatie kon. Deze variant van de Chinese Danio kan je niet kopen op de markt.

Algemene informatie en kleuren Chinese Danio

De Chinese Danio beschikt over een groot aantal verschillende kleuren op zijn lichaam, ondanks zijn beperkte afmetingen. Over het algemeen is zijn rug donkerbruin en bevat een groene glans. Aan de zijkant neemt de diepe bruine kleur af en vervaagt het naar een lichtere kleur, tot op zijn buik, die wit is. Van zijn oog tot aan zijn staart loopt een witte met blauwe streep of een zwarte streep die tot op zijn staart loopt. De vinnen beschikken over rode en gele kleuren.

Moeilijkheidsgraad zebravis Gemakkelijk
Gedrag Vriendelijk
Kleur Bruin, wit, rood, geel, zwart
Gemiddelde leeftijd Gemiddeld 3,5 jaar
Grootte mannetjes 3 centimeter
Grootte vrouwtjes 4 centimeter
PH 7,0 – 7,5
gH 8 – 12
Ideale temperatuur 18-22 graden
Voedsel Omnivoor
Aquarium grootte zebravis Minimaal 60 liter
Zwemhoogte Midden/bovenin

Voeding Chinese danio

In de natuur eet de Chinese danio vele soorten voedsel. Van wormen, insectenlarven tot zelfs kleine schaaldieren. Ook in het aquarium is het een gemakkelijke eter, zo kan je ze voeren met voertabletten, tropisch vlokvoer of diepvriesvoer voor vissen. Belangrijk is wel dat ze variatie in hun voedsel krijgen.

Geslacht bepalen; chinese danio man of vrouw

Het geslacht bij de Chinese Danio wordt gekenmerkt door de dikkere buik en kleinere kop bij het vrouwtje. Kenmerken bij de man zijn de aarsvin, die groter is dan bij de vrouwtjes.

Chinese Danio kweken

Het kweken van de Chinese Danio is relatief gemakkelijk. Je zorgt allereerst voor een temperatuur tussen de 18 en 22 graden in je aquarium en voor veel beschutting in de vorm van planten en tot slot schoon water. Snel zal je zien dat de vissen gaan paren en eieren zullen afzetten. Deze zullen vervolgens na zo’n 36 tot 72 uur uitkomen. Dit is afhankelijk van, onder andere, de temperatuur van het water. Zorg dat je geen andere vissen in het aquarium hebt, anders zullen de eitjes of kleine visjes gegeten worden. Het beste is gebruik te maken van een kweekaquarium. Bij uitkomst van de eieren zijn de larfjes ongeveer 4 mm groot en teren dan op hun dooierzak. Na de eerste dag kunnen ze echter al vrij zwemmen en worden ze gevoerd middels infusoria en heel fijn stofvoer. Bij het goed voeren van de vissen zullen ze snel groeien.

Geschikte vissen voor in het aquarium met de Chinese Danio

De Chinese Danio is naast in de vijver ook een zeer leuke vis voor in het tropische aquarium. Vooral met wat stroming in de bak voelt een schooltje vissen zich al snel thuis. Ze zoeken graag het sterkste deel van de stroming op en zwemmen hier tegenin. Vooral het toevoegen van een iets grotere groep vissen zorgt voor het scholings gedrag, als een soort van defensiemechanisme. Het is echter wel belangrijk dat je een niet te dominante soort zoekt, die de Chinese Danio als maaltijd ziet. Vissen als platies, guppen, corydora’s, molly’s en tetra’s zijn zeer geschikt als medebewoners.