Hoewel ze er misschien onschuldig uitzien, kan een slak in je aquarium snel veranderen in tientallen of zelfs honderden. Als je te maken hebt met een aquariumslakkenplaag in je aquarium, probeer dan enkele van deze tips en begin met het nemen van de aanbevolen voorzorgsmaatregelen om toekomstige plagen te voorkomen.

Het is je ongetwijfeld wel eens gebeurd, je kijkt je aquarium in en ziet een niet door jou geplaatste gast over de aquariumwand kruipen.

  • Hoe komen er slakken in mijn aquarium
  • Slakkenplaag in je aquarium bestrijden (Oplossing)
    • Slaketende vissen
    • Slakkenval
    • Slak etende slak

Hoe komen er slakken in mijn aquarium?

Je bent vast benieuwd hoe de slakken in je aquarium komen. Dit terwijl je ze er zelf niet in hebt geplaatst. Echter, er zijn vele manieren waarop ze mee kunnen komen naar jouw tank. In de meeste gevallen is dit echter geen probleem. De meeste aquarium slakken zijn namelijk volledig onschuldig. Als je ze echter ongecontroleerd laat voortplanten, kan het aantal echter snel oplopen naar tientallen. Honderden zelfs. Hiermee kan het wel een probleem worden.

Zelfs als je nooit een aquariumslak koopt, kan het zijn dat je ze af en toe in je aquarium aantreft. Het is mogelijk dat aquariumslakken of slakkeneieren samen met je vissen worden opgeschept wanneer je ze in de dierenwinkel of aquarium speciaalzaak koopt. Slakken en slakkeneieren kunnen ook meegaan met aquariumplanten die in de dierenwinkel zijn gekocht. Als je geen voorzorgsmaatregelen neemt door je planten schoon te maken voordat je ze aan je aquarium toevoegt, zou je onbewust de aanzet kunnen geven voor een slakkeninvasie.

Ondanks dat zoals gezegd, slakken geen direct nadelig effect hebben op je aquarium, kunnen ze in de toekomst toch problemen gaan veroorzaken als hun aantal explosief toeneemt. Slakken voeden zich van nature met rottende vegetatie en andere vormen van afval in je aquarium. Tot op zekere hoogte kunnen ze dus zelfs zeer voordelig zijn voor je aquarium.

Veel aquariumliefhebbers kopen slakken zoals appelslakken om de opeenhoping van organisch afval in hun tanks te helpen controleren. Zodra de slakken echter bestaande algengroei en opgehoopt afval hebben opgegeten, kunnen ze zich gaan voeden met je aquariumplanten.

Naast dat ze aan je planten knagen en deze er verschrikkelijk uit laten zien, zijn er meer problemen die een hoge concentratie van slakken kunnen veroorzaken. Ten eerste zien ze er natuurlijk niet uit met zijn allen op jouw schitterende decoratieve stukken in de vistank. Ook kunnen ze in de buizen van je filter kruipen, waardoor je aquariumfilter veel minder begint te werken.

Aangezien slakken de neiging hebben om zich te begraven in de bodem van je aquarium, realiseer je je misschien niet eens hoe erg je plaag is. Pas op het moment dat het niet meer te overzien is kom je in actie.

Slakkenplaag in je aquarium bestrijden

Als je ontelbare slakken vindt die de wanden en decoraties van je aquarium bedekken, is je eerste instinct om naar de dierenwinkel te rennen en een soort van chemische oplossing te vinden. Hoewel er chemische oplossingen voor slakkenbestrijding bestaan ​​- en ze kunnen zelfs effectief zijn – kunnen ze eigenlijk meer kwaad dan goed doen. Chemische oplossingen kunnen niet specifiek op slakken zijn gericht. In plaats daarvan zullen ze alle ongewervelde dieren doden, evenals enkele van de nuttige micro-organismen, zoals nitrificerende bacteriën in uw aquarium.

Als je alle nuttige bacteriën in je tank doodt, kan de waterkwaliteit drastisch dalen en kan de tank beginnen te recyclen. Dit kan gevaarlijke en zelfs dodelijke situaties opleveren voor je vissen in je aquarium.

Wij raden af chemische middelen te gebruiken voor het bestrijden van een slakkenplaag

In onze ogen zijn er enkele veilige oplossingen voor slakkenbestrijding die je moet proberen voordat je de toevlucht kiest richting chemische bestrijdingsmiddelen voor aquaria.

Slakkenetende vissoorten

De eerste mogelijkheid is om slakkenetende vissoorten toe te voegen aan je aquarium. Kogelvissen en bepaalde soorten modderkruipers zoals de jojo-modderkruiper (yoyo loach), voeden zich met slakken en kunen je helpen de slakkenpopulatie te verminderen.

Houdt er bij slaketende vissen altijd rekening mee dat ze een constante toevoer van voedsel moeten kunnen vinden. Bij kogelvissen kan dit anders voor grote problemen zorgen. Bij gebrek aan voedsel zullen ze zich namelijk gaan voeden met andere vissen in je aquarium. Het beste is ook om een kogelvis alleen in een aquarium te houden!

Slakkenval aquarium

 

[content-egg-block template=offers_logo groups=”slakkenval”]

Slak etende slak