Sinds een jaar mag ik mij scharen onder de liefhebbers van een tropisch aquarium. Fantastisch, hoe die prachtige vissen en buitenissige waterbeestjes zich bewegen in mijn mooi gestileerde landschap. Liefkozend heb ik de zwemmende wezentjes namen gegeven en zelfs hun onderkomen wordt met plezier door mij verzorgd.

Het onderhouden van een aquarium is geen sinecure. De tweede maand al had ik groen water, groene ruiten, eigenlijk ongeveer alles werd groen. Welkom in de wereld van algen ! Algenvorming ontstaat als er geen juiste balans meer is tussen licht, koolstofdioxide, voedingsstoffen en vissen. Om algen te voorkomen moet je de hoeveelheid licht beperken, koolstofdioxide toevoegen, overbevolking voorkomen, de juiste planten kiezen, de bodem schoonhouden, alle tankinhoud onderhouden, een sterke filter gebruiken, de juiste plek kiezen voor het aquarium én…algeneters aanschaffen.

Ai. Dat vroeg om een nieuw plan. Vooral het verlagen van het aantal vissen om algeneters te kunnen plaatsen, deed pijn en was op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Er moest immers wel iets leuks te zien blijven in het aquarium. De kunst was dus om spannende, grappige of mooie dieren te vinden die konden goedmaken dat enkele schoonheden de bak moesten verlaten.

Een speurtocht op het web leerde me dat er drie algeneter soorten zijn voor het aquarium: garnalen, slakken en algenetende vissen.

Vuurgarnaal aka Red Cherry garnaal (Neocaridina heteropoda)

Deze mooie roodgekleurde garnaal is van een sterk ras en vraagt geen speciale zorg. Let wel op de kracht van de filter: je garnaal is zo klein dat hij in een (te) sterke filter gezogen zou kunnen worden. Andere oplossingen zijn om een sponsfilter, een sponsen voorfilter of shrimp guard aan te schaffen. Een vuurgarnaal wordt één tot twee jaar oud en probeert deze tijd in vrede door te brengen. Een groot deel van de dag is dit beestje bezig met eten: bladeren, mos en … algen. Zorg dus voor voldoende begroeiing om je garnaal zowel voedsel als bescherming te bieden.

vuurgarnaal

Japonica garnaal (Caridina multidentata)

Ook de Japonica heeft een goed begroeide bak nodig en een niet te sterke filter. Deze garnaal is een alleseter en lust naast algen bijvoorbeeld ook gekookte groente. Net als de vuurgarnaal is de Japonica wars of bang van agressie, houd daarmee rekening bij de keuze van je vissen.

Zebraslak (Neritina natalensis)

Deze geel-zwart gestreepte slak is er één van de snellere soort, die ongeveer 2 tot 3 centimeter groot groeit. Het is vooral een algeneter, maar ook bodemvuil en granulaat wordt gezien als een lekker hapje. Deze slak verdraagt geen metaalhoudend water, dus zorg voor een goede waterkwaliteit. Omdat slakken sowieso graag af en toe boven het water zijn, is het verstandig je bak goed af te sluiten als je niet wil dat je zebra je huiskamer gaat verkennen.

Harnasmeerval (Ancistrus dolichopterus)

Er zijn verschillende soorten harnasmeervallen; zorg dat je een algenetend type koopt ! De meerval heeft stroming nodig en dus een sterke pomp. Let daarom goed op wat je doet als je ook garnalen in je bak wilt hebben. Verder is het neerzetten van hout een absolute voorwaarde om het sommige meervalsoorten naar de zin te maken, net als plekken om te schuilen. Als je meer dan één meerval wilt, kies dan voor één mannetje en een vrouwtje of harem.

Antennemeerval aka borstelneus (Pimelodus pictus)

Deze grappige diertjes hebben tentakels op hun snoet. Met deze voelsprieten vinden ze de weg in de onderste regionen van de bak, het zijn geen hoogzwemmers. Net als de harnasmeerval heeft de antenne graag een schuilplaats en voldoende bodemvulling. De meerval houdt van schemer en donker, dus zorg voor gematigde hoeveelheid licht. Verder is deze algeneter niet moeilijk en uiterst tevreden met wat kleine levende of ingevroren voedseldiertjes.

Straalvinnige harnasmeerval (Otocinclus vittatus)

Deze dwergmeerval van 3,5 centimeter voelt zich prettig in een school van 6 tot 10 vissen en is, in tegenstelling tot de harnas- en antennevariant, juist overdag actief. De otocinclus staat bekend om zijn ijver. Oftewel: hij is een geweldige algeneter ! Juist vanwege het harde werken is het belangrijk op te letten of er wel voldoende algen aanwezig zijn om niet ondervoed te raken. Hoe tegenstrijdig, maar voed eventueel dus bij met algen !

Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)

Dit is de koning van de algeneters, althans, als je last hebt van baardalg, draadalg of puntalg. Ook deze vis wil stroming en schuilplekken. Omdat de siamese algeneter niet zo vredelievend is voor soortgenoten, is het het beste er slechts één in het aquarium te plaatsen. Dit beestje wordt 15 centimeter lang en kan wel 21 jaar oud worden.

Nu je weet wat je in ogenschouw moet nemen voor een uitgebalanceerde tank, kun je gericht op zoek gaan naar jouw algeneters. Op naar een schoon en mooi aquarium met tevreden vissen ! Ik wens je heel veel succes met jouw algeneter aquarium.