Javamos is een van de meest gemakkelijk te kweken en taaie aquariumplanten die er zijn. Het behoort tot de familie van de Hypnaceae en komt van origine uit Zuidoost-Azië. Het is een heel gebruikelijke mos soort in vochtige tropische klimaten en groeit eigenlijk overal. Op rotsen, rivieroevers en boomstammen.

Vanwege de lage eisen die javamos stelt met betrekking tot de waterkwaliteit en de verlichting, is het misschien wel het meest voorkomende mos in zoetwater (tropische) aquaria en is het gemakkelijk verkrijgbaar. Zowel in winkels als in webshops vind je bijna altijd wel javamos!

Naast javamos in standaard aquaria, zie je het mos ook vaak gebruikt worden voor aquascaping. Hier kan het prachtige resultaten opleveren door de mooie groene kleur die het heeft. Daarnaast heeft het ook nog vele andere voordelen, zoals het beschermen van eieren en jonge vissen, het verbeteren van de gezondheid van het aquarium en het verstrekken van voedsel voor kweekvissen.

Voordat we verder gaan eerst wat algemene informatie omtrent javamos:

[wptb id=408573]

Over Javamos

Mos zorgt voor een natuurlijke, verouderde uitstraling en kan leven geven aan een kaal en eenvoudig aquarium.

Javamos is relatief eenvoudig te integreren in je aquarium, te kweken en te onderhouden. Het is bijna onmogelijk om het dood te krijgen. Het hecht zich aan veel verschillende oppervlakten, waaronder grind, drijfhout, rotsen en decoraties. Het is een mos met onregelmatige kleine vertakte stengels. De stengels zijn bedekt met kleine, 2 mm lange ovaalvormige bladeren die elkaar overlappen.

Javamos heeft groene en heldere bladeren. Wanneer javamos onderwater groeit, blijven de bladeren veel kleiner dan wanneer het op het land groeit.

Het mos maakt gebruik van rizoïden om zich te hechten aan oppervlakten. Rizoïden zijn wortelachtige organen die voorkomen bij planten. Ze helpen de plant de voedingsstoffen vanuit de aanhechting binnen te krijgen. Omdat javamos geen echte wortels heeft, neemt het dus voornamelijk de voedingsstoffen op via de stengels en de bladeren.

Javamos gebruiken en toepassingen

Doordat javamos zo gemakkelijk in gebruik is wordt het door veel aquarium hobbyisten gebruikt, bij veel verschillende toepassingen.

Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken om harde objecten in je aquarium ’te verzachten’. Je kan bijvoorbeeld je filter, de wanden of harde stenen bedekken om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Javamos geeft je aquarium een natuurlijkere feel en look. Kijk maar eens om je heen als je in het bos loopt, overal kom je mos tegen. Bij beekjes, boomstammen en op de bodem.

Het zal je dus ook niet verbazen dat javamos een van de meest gebruikte planten is bij aquascaping. Bij aquascaping worden waterplanten, drijfhout, stenen en rotsen op een prachtige manier verwerkt in een aquarium bak. Je kan het zien als tuinieren onderwater.

Een andere manier van gebruik van javamos is om het te plaatsen in kweekbakken voor je vissen. Mos is een perfecte plek voor vissen om hun eieren op te bevestigen. Daarnaast kunnen kleine minuscule visjes zich verbergen in het mos, uit het zicht en bereik van oudere grotere vissen; of zelfs de ouders. Dit om niet opgegeten te worden.

Naast dat javamos een perfecte plek is voor jongere vissen om zich i te verschuilen, biedt javamos ook een plek om micro-organismen in te laten groeien. Dit is het perfecte voer voor jonge vissen en garnalen. Hierom zie je vaak ook dat het mos gebruikt wordt in garnalentanks.

Vereisten, verzorging en onderhoud

In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de vereisten die het mos stelt aan zijn omgeving en hoe je het optimaal verzorgt en onderhoud. Dit om het mos in topconditie te laten!

Aquarium vereisten

Javamos is een taaie plant en groeit eigenlijk wel in de meeste watertypes. De ideale omstandigheden bevatten voldoende stroming in het water, temperaturen tussen de 15 en 30 graden (het liefst rond de 22 a 24 graden Celsius) en zacht zuur water. Houd bij de waterwaardes ook altijd rekening met wat jouw vissen of andere dieren verwachten. Ga nooit zomaar aan de waardes lopen sleutelen zonder kennis hiervan!

Het mos kan temperaturen tot 30 graden Celsius aan, echter, hoe warmer het water hoe langzamer de groei zal verlopen. De ideale temperatuur ligt daarom rond de 22 graden.

Javamos heeft geen specifieke verwachtingen op het gebied van verlichting. Het groeit bij zowel veel als weinig ligt. De lichtdensiteit zal echter wel invloed hebben op de wijze waarop de plant groeit. Bij meer licht zal de plant dichter en compacter groeien, waarbij het bij weinig ligt donkerder en slanker zal groeien.

Veel planten hebben extra CO2 bemesting nodig om te kunnen groeien. Bij deze plant zal dat niet nodig zijn, ook zonder extra (vloeibare) CO2 zal javamos goed groeien.

Onderhoud

Het onderhoud dat je doet aan het mos is volledig afhankelijk van wat jouw toepassing is. Ben je het aan het kweken dan zal je het waarschijnlijk wat minder trimmen en bijhouden dan wanneer je het in een gezelschapsaquarium met bijvoorbeeld corydoras of zebravissen hebt.

Je kan de plant dus lekker laten groeien en alleen trimmen wanneer jij dat nodig acht. Wel is het tof om te zien dat sommige mensen het javamos in specifieke vormen trimmen. Zoek op Instagram maar eens naar #javamoss en zie de vele mogelijkheden! Om het mos te trimmen gebruik je gewoon een schaar.

Javamos op kiemhout
Javamos op kiemhout

Buiten het trimmen om heeft de plant geen extra onderhoud nodig. Wil je het snel laten groeien? Dan is het advies om het, wanneer het eenmaal op zijn plaatst staat, niet meer aan te raken. Verplaats het niet meer maar trim wanneer nodig.

Veelvoorkomende problemen met javamos

Eerder in dit artikel gaf ik aan dat het mogelijk is om je filter te bedekken met javamos. Je dient dit echter altijd met beleid te doen en te zorgen dat hij niet helemaal afgedekt wordt. Dit mag niet aangezien je hiermee het filter kan verstoppen als je het niet regelmatig uitdunt.

Ook wanneer je het niet regelmatig snoeit, kan het voorkomen dat het mos het gehele aquarium overneemt. Als het mos namelijk te compact wordt, kan het water de middelste en binnenste delen van de plant niet meer bereiken. Hierdoor kan het onderin bruin worden en loskomen van de hechting.

Algen in je mos

Het grootste probleem waar javamos last van heeft is echter de groei van algen. Algen groeien namelijk snel onder veel licht en matige condities in het water. Door de compactheid van het mos is het zeer lastig om algen te verwijderen wanneer ze eenmaal hierin beginnen te groeien. Wanneer je mos vol zit met algen is vaak de gemakkelijkste methode om het mos weg te gooien en opnieuw te beginnen.

Je zou eventueel kunnen proberen met een zachte tandenborstel de algen uit het mos te verwijderen. Dit zal echter niet gemakkelijk zijn. Je moet ook oppassen dat je het javamos niet lostrekt.

Er zijn mensen die zweren bij chemische middelen om het algenprobleem op te lossen. Echter, je kan beter kijken naar de oorsprong van het probleem; de algen zelf. Waar komen ze vandaan? Probeer dit te achterhalen. Vaak ligt het aan één van de volgende zaken:

  • Overmatig lichtgebruik
  • Teveel koolstof (CO2) in het water
  • Overmatig gebruik van voedingsstoffen
  • Slechte watercondities

Zorg dat je het aquarium in balans houdt. Onthoud echter dat een kleine hoeveelheid algen in je aquarium niet verkeerd is. Gezond zelfs. Het zorgt ervoor dat jouw ecosysteem als geheel blijft samenwerken.

Ook draadalg is een nare algensoort die snel overheerst. Lees hier hoe je draadalg kan bestrijden en voorkomen.

Hoe moet je javamos kweken?

Je kan javamos op verschillende wijze in je aquarium plaatsen als je het wil kweken en een voorraad wil gaan creëren. De gemakkelijkste manier is om het gewoonweg in je aquarium te gooien als drijvende plant.

Toch geven de meeste personen, en begrijpelijk, de voorkeur om het mos ergens aan te bevestigen. Je kan het javamos in het begin bijvoorbeeld vastzetten met een heel dun visdraadje. Zorg wel dat je hem strak aanspant aan het object, zodat de dieren in je aquarium zich hier niet aan kunnen verwonden.

Wanneer het mos zich na verloop van tijd heeft gehecht aan het object, zoals drijfhout, kan je het visdraad verwijderen. Als je javamos uiteindelijk flink gegroeid is en je wil het inkorten, kan je gewoon afknippen. Het voordeel van javamos is dat het gewoon zal blijven doorgroeien!

Javamos tapijt

Een andere toffe manier om het mos te kweken is door het als tapijt te kweken. Dit geeft je aquarium een mooie natuurlijke bodem of wand en het is heel eenvoudig om te verzorgen. Om hiermee te starten heb je een stuk gaas en visdraad nodig. Houd er uiteraard rekening mee dat je altijd materialen gebruikt die niet giftig zijn voor je aquarium bewoners.

Allereerst leg je het stuk gaas neer en bedek je het licht met javamos. Zorg ervoor dat je een mooie dekking hebt. Je mag best stukken afbreken en het op die manier goed verdelen. Wanneer je een mooie dekking hebt, plaats je een even groot stuk gaas er bovenop. Deze bind je vervolgens met visdraad aan elkaar. Nu plaats je de twee stukken gaas met het mos ertussen in het aquarium en wacht je tot het mooi begint te groeien. Langzaamaan zal je zien dat het door het gaas heen groeit en krijg je een mooie volle look.

Wanneer je het geheel op de bodem wil houden, kan je het mos verzwaren door er een lichte laag grind erover te plaatsen.

Javamos boompje

Een laatste, en misschien wel tofste optie, is het maken van een javamos boompje! Dit doe je gemakkelijk door een stuk drijfhout verticaal in het aquarium te plaatsen. Uiteraard probeer je een zo natuurlijk mogelijk uitziend stuk hout te kiezen.

Je kan ook een aantal stukken drijfhout aan elkaar binden of lijmen (gebruik hiervoor speciale aquariumlijm), om een boomstructuur te creëren. Vervolgens plak je het javamos op de boom met dezelfde lijm of gebruik je opnieuw visdraad om het te hechten. Na verloop van tijd kan je dan het draad weer loshalen. Al zal het niet opvallen omdat het javamos over het visdraad zal heen groeien.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door aqua rumah (@aqua_rumah)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Greenthumbscapers (@greenthumbscapers)


Is javamos geschikt voor jouw aquarium?

Javamos is geschikt voor bijna alle aquaria, waarschijnlijk ook voor die van jou! Door de brede toepassingsmogelijkheden kan je er bijna alle kanten mee op. Van decoratie en het geven van een natuurlijke uitstraling, tot het bieden van bescherming voor eitjes en pasgeboren vissen.

Het grootste probleem dat javamos met zich meebrengt is het feit dat algen zich makkelijk in het mos nestelen en hiermee een viezig uitziende plant tonen. Houd je echter rekening met de waterconditie en de verlichting, dan zal dit gemakkelijk te voorkomen zijn.

In dat geval is javamos een perfecte aanvulling voor elke aquarium hobbyist of aquascaper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *