Bij het inrichten van een nieuw aquarium is dit een van de eerste dingen die je zal overwegen. Welke bodembedekking zal ik plaatsen in mijn aquarium? Hierbij moet je altijd rekening houden met enkele zaken zoals de planten en de vissen.

In dit artikel gaan we dus in op de verschillen tussen bijvoorbeeld grind en zand en of je een voedingsbodem benodigd bent.

Mocht je nog vragen hebben aan de hand van dit artikel, laat het ons weten in de reacties!

Aquarium planten bodem

Wil je planten in je aquarium houden? Dan is een voedingsbodem aan te raden, ongeacht of je kiest voor een zand of grindbodem. Het is een fabel dat je planten helemaal niet zullen groeien zonder voedingsbodem, er zijn zeker een aantal mooie planten die zonder die voedingsbodem kunnen groeien. Echter, het overgrote deel van de planten zal zich niet de juiste voedingsmiddelen halen uit de grond, wanneer een voedingsbodem ontbreekt.

Het feit dat veel planten wel kunnen overleven zonder voedingsbodem komt doordat planten hun wortels slechts voor een klein deel gebruiken voor de voeding. Grotendeels zullen ze de planten gebruiken voor het ankeren. Middels vloeibare voedingsstoffen als Easy life profito en Easy life carbo kan je de juiste supplementen toedienen.

Kijk dus altijd bij het aankopen van planten of je planten een voedingsbodem benodigd zijn. Persoonlijk zullen wij bij The Aquarium Expert het altijd aanraden gezien het feit dat je hierdoor extra zekerheid inbouwt voor je planten.

Zand bodem aquarium of grindbodem aquarium

De afweging tussen een zandbodem of een grindbodem in je aquarium is er meer dan een op uiterlijk alleen. Zo gedijen sommige vissen beter met een zandondergrond. Dit komt door bijvoorbeeld de gevoeligheid van de snorharen, zoals bij de corydora. Door de scherpe steentjes kunnen ze de snorharen verliezen, waardoor ze uiteindelijk dood zullen gaan aan de honger.

Zand zorgt echter wel voor meer vervuiling met eventuele blauwalg tot gevolg bij slecht onderhoud. De verschillen op een rij:

Voordelen

Nadelen

Zand

Voor bijna alle vissen bruikbaar

Kan dichtslibben met blauwalg tot gevolg

 

Vuil blijft bovenop liggen. Met stofzuigen boven hangen is voldoende.

Voorspoelen van zand kost tijd

 

Zeer natuurlijke uitstraling

 

Grind

Gemakkelijk schoon te maken met stofzuiger. Bovenste laagje kan meegezogen worden.

Hardnekkige algen zijn lastig te verwijderen.

 

Diverse kleuren en formaten verkrijgbaar

Kans op krassen op de ramen bij schoonmaken

 

Slipt niet echt dicht

Kan niet geschikt zijn voor je vissen.

 

Planten kunnen goed wortelen

 

Lees hier meer over het opstarten van een aquarium.

Grindbodem aquarium

[content-egg-block template=offers_list groups=”grind”]

Zandbodem aquarium

[content-egg-block template=offers_list groups=”zand”]

Bodem aquarium schoonmaken

Wanneer je hebt gekozen voor de juiste bodem is het uiteraard ook zeer belangrijk dat je de bodem schoonhoudt. Dit kan je doen door een aquarium stofzuiger te kopen. Hiermee kan je de bodem afhevelen van het aquarium of ook wel afzuigen genoemd.

Dit kan bijvoorbeeld met deze Ebi aquariumstofzuiger die tijdelijk slechts €7,25 kost. Door het kort te zuigen aan het uiteinde van de slang, zorg je dat het zuigeffect wordt geactiveerd en kan je beginnen met het hevelen van de aquarium bodem.