Soms kan het voorkomen dat je ineens een nitraatpiek ervaart in je aquarium. Dit gebeurt vaak wanneer je het nitraat niet verwijderd uit het water door een regelmatige waterverversing. Gelukkig zijn er nitraat verlagende planten. Deze planten kunnen jou helpen bij het opnemen en verwijderen van nitraat uit jouw water. Het blijft echter altijd noodzakelijk om het liefst wekelijks jouw water uit het aquarium te verversen.

Waarom moet je het water altijd op nitraat testen?

De laatste schadelijke stof in de stikstofcyclus (nitraat) kan wijzen op verschillende problemen in je aquarium waar je direct iets aan moet doen. Dit probleem doet zich voort op het moment dat er een overvloed aan verrot materiaal in je aquarium aanwezig is. Vaak zit dit vast in het substraat in je aquarium, je zand of gravel. Dode planten, bladeren en poepresten kunnen zorgen voor deze nitraatpieks.

Het vervangen en verversen van je water kan dit voorkomen. Om vissenpoep en andere kleine rottende deeltjes van de bodem af te krijgen kan je gebruik maken van een aquarium stofzuiger.

Doe je dit allemaal niet? Dan kunnen je vissen ernstige gezondheidsklachten krijgen en hieraan doodgaan.

Symptomen van een hoog nitraat niveau

  • Algen beginnen snel te groeien in je aquarium  –> Lees hier welke vissen draadalg eten
  • Vissen paaien niet zoals ze normaal zouden doen
  • Vissen beginnen gezondheidsproblemen te ontwikkelen
  • Watertesten wijzen op hoge nitraatgehalten

De oorzaak van een nitraatpiek: Nitraat wordt niet vaak genoeg handmatig verwijderd door waterverversing uit te voeren.

Nitraat verlagende planten

Hoewel planten op natuurlijke wijze nitraat uit je aquarium kunnen verwijderen, kunnen ze dit niet alles elimineren. Nitraat kan alleen in bedwang gehouden worden door het water regelmatig te verversen. Als je bij het testen van het water een hoog nitraatgehalte in je aquarium hebt, moet je mogelijk je onderhoudsschema aanpassen.

Toch zijn er dus planten die je hierbij kunnen ondersteunen. Hierbij moet je vooral denken aan snelgroeiers en drijfplanten. Enkele voorbeelden van nitraat verlagende planten zijn:

  • Waterpest
  • Cabomba
  • Eendenkroos
  • Duckweed

Heb je zelf nog andere planten die je gebruikt? Laat het ons weten in de comments!