Onlangs mochten wij de Eheim Classic 2213 – 250 buitenfilter testen. Persoonlijk had ik nog geen ervaring met deze filter en ben ik blij dat we nu middels dit model van Eheim hem eens op de schop mogen nemen.

De Eheim Classic is een van de meest populaire buitenfilters en heeft een waardering van 4,3 sterren review op Bol.com, dus ik was benieuwd of deze aan de verwachtingen zou voldoen. Blijf deze Eheim 2213 review lezen om erachter te komen wat ik ervan vond!

Pluspunten van de Eheim 2213

  • Goede concurrerende prijs;
  • Veel accessoires beschikbaar;
  • Relatief eenvoudig in te stellen, echt Plug&Play;
  • Rustig;
  • Geweldig voor gewone gezelschapsaquaria.

Minpunten van de Eheim 2213

  • Niet de absoluut goedkoopste op de markt, vervangende filtermedia voor de filter kunnen duur zijn;
  • Niet sterk genoeg om met rommelige vissen om te gaan, hierbij moet je denken aan kogelvisjes bijvoorbeeld.

Algemene informatie over de Eheim Classic 2213-250

De Eheim Classic 250 is geschikt voor aquaria tot 250 liter, zoals de naam eigenlijk al zegt. Op de eigen website beschrijft Eheim dit model als volgt: “stil, laag energieverbruik, veelzijdige accessoires, duurzaam en waar voor je geld”. Dit model buitenfilter kost ongeveer €60,00 en wordt geleverd met alles wat je benodigd bent om hem op te zetten; filter, slangen, ventielen en een sproeibalk. Andere accessoires zijn ook beschikbaar, maar niet inbegrepen.

Ook hebben we de Eheim 2213 – 250 op verschillende punten beoordeeld: 

Prijs

Met €69 is de Eheim Classic 250 niet zo duur. Ter vergelijking: een van zijn grootste concurrenten, de Fluval 306 buitenfilter, die geschikt is voor iets grotere aquaria, kost ongeveer 60 euro meer. 

Aan de andere kant kost een vergelijkbare SunSun filter slechts $ 23; deze filters zijn echter heel lastig in te stellen en kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, iets wat de Eheim 2213-250 niet bepaald is. 

Wil je de scherpste prijs hebben voor dit filter? 

[content-egg-block template=price_comparison]

Vervangende filter media voor de Eheim Classic 250 zijn helaas wat duurder. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om gewoon ronde vormen uit een goedkoop, groot vel filterspons te snijden en dit te gebruiken, dit werkt net zo goed!

Plug & Play

Voor iemand zoals ik, die niet zo goed is in het opzetten van een apparaat, is het installeren van een buitenfilter een complete nachtmerrie. Gelukkig wordt de Eheim Classic 250 geleverd met instructies die het proces iets eenvoudiger maken.

Door een persoonlijke fout kregen we behoorlijk wat water op de grond. Echter, dit zou bij het normaal volgen van de instructies niet gebeurd zijn. Het filter was namelijk niet moeilijk te installeren wanneer we er eenmaal achter kwamen waar alle onderdelen moesten komen. Zeker een pluspunt.

Mocht je er toch niet helemaal uitkomen? Hieronder vind je een instructiefilmpje van Rifshy RnS:

Rustige buitenfilter – het geluid. 

Mijn aquarium bevindt zich in de woonkamer, direct naast de bank. Wanneer je rustig op de bank televisie zit te kijken wil je dus wel rust naast je. Ik heb eerder zeer luidruchtige filters meegemaakt, dus ik hoopte echt dat Eheim gelijk had met hun bewering dat de Classic 250 erg stil is. De eerste avond nadat ik alles had opgezet, realiseerde ik me plotseling dat ik helemaal geen geluid uit de tankstandaard hoorde komen. Ik kreeg argwaan en ging kijken of het filter nog liep, en dat deed het gewoon! Het was echter zeer stil. Super groot pluspunt!

Prestatie

De filtercapaciteit van de Eheim Classic 250 lijkt goed voor een gewoon aquarium. Denk hierbij aan tropische gemeenschap bakken. De stroming ziet er sterk uit zoals het zou moeten zijn en persoonlijk vind ik vooral de sproeibalk leuk omdat deze kan worden gebruikt om het water te helpen zuurstof aan te vullen en een goede circulatie te creëren. Daarnaast wordt de buitenfilter geleverd met echte biologische filtermedia. Dit helpt om een stabiele cyclus op gang te brengen. Voor normale gemeenschap bakken is deze filter dus uitermate geschikt! 

Hoewel het filter een vermogen heeft tot 250 liter, is dit op zichzelf niet sterk genoeg voor alle aquaria. Als je rommelige bewoners hebt, je kan hierbij denken aan schildpadden of kogelvissen, kan je tegen problemen aanlopen. In plaats daarvan kan je óf een groter filter kopen of een extra binnenfilter installeren. 

Meer weten over de leukste en beste vissen voor jouw aquarium?

Conclusie

Mijn conclusie is dat ik weer een Eheim Classic-serie zou kopen als ik ooit nog een extern filter voor een kleinere bak benodigd ben. Het filter is niet te duur, wordt geleverd met geweldige accessoires (en alles wat er niet bij zit, is gemakkelijk te vinden) en het opzetten ervan is slechts plug&play, wanneer je niet zo klungelig bent als ik.

Toen ik hem begon te gebruiken, ontdekte ik dat de Eheim Classic 250 ook erg stil is en zeker geschikt voor normaal gevulde gezelschapsaquaria. Hoewel ik natuurlijk nog niet veel kan zeggen over de duurzaamheid, lijkt dit filter stevig en gebouwd om lang mee te gaan.

Veel gestelde vragen

[helpie_faq group_id=’810’/]