Waarschijnlijk heb je zelf vroeger ook een goudvis gehad. De kans is ook groot dat deze gehouden werd in een ouderwetse ronde vissenkom en werd de vis maar enkele jaren oud. Maar de vraag is. Hoe oud wordt een goudvis? Welke leeftijd kan een goudvis bereiken? 

Hoe oud wordt een goudvis? 

Een goudvis kan in gevangenschap zo’n 15 tot 25 jaar worden. Onder goede omstandigheden kan de leeftijd van een goudvis echter oplopen tot boven de 40 jaar. Een goudvis in een vissenkom wordt echter vaak slechts maximaal 3 jaar oud, dit heeft te maken met de slechte eigenschappen waaraan de verblijven veelal voldoen. 

Zo leeft jouw goudvis langer

Hoe kan je een goudvis in gevangenschap oud laten worden? 

Wil je dat jouw goudvis ook oud wordt? Houd je dan aan de volgende regels;

Zoals ik net vertelde is het van essentieel belang dat je jouw goudvis niet in een kleine vissenkom stopt. Een volgroeide goudvis kan heel groot worden met zelfs lengtes van 40 centimeter. Bij dergelijke afmetingen heb je een aquarium van zelfs 4 meter lang nodig. Bij de meeste goudvissen voldoet echter een aquarium van 1 meter. 

Wist je dat een goudvis belang heeft bij voldoende licht in het aquarium? Wanneer ze dit niet voldoende krijgen lukt het ze niet om kleurpigment aan te maken. Ze gaan hierdoor zelfs ook minder eten en kunnen hun kleur verliezen. Ze krijgen hierdoor een heel vlakke oranje kleur of kunnen zelfs wit worden. 

Daarnaast groeien dankzij het licht in je aquarium ook goedaardige bacteriën, iets dat nodig is om de cyclus van je aquarium gezond te houden. Ik adviseer daarom ook altijd om het licht in je aquarium minimaal 6 tot 8 uur per dag aan te hebben. 

Naast een goede lichtcyclus is het ook belangrijk dat het water een goede kwaliteit heeft. Je kan standaard kraanwater gebruiken om het water te vervangen in je aquarium, maar zorg altijd dat er ook een goede filter in de bak zit. Dit zorgt ervoor dat slechte stoffen in het water worden opgenomen. Ververs je water wekelijks met zo’n 30% om een goede balans te houden en de slechte stoffen te verminderen. 

Ook is het belangrijk om niet overmatig te voeren. Een goudvis eet alles op wat hij ziet en daardoor kan hij ziek worden. Daarnaast, hetgeen wat uiteindelijk toch niet opgegeten wordt doordat hij het niet kan vinden bijvoorbeeld, zal gaan rotten. Dit zorgt weer voor een verhoogd nitraat niveau in het water, wat uiteindelijk dodelijk kan zijn. 

De oudste goudvis ter wereld

De oudste goudvis ter wereld werd 45 jaar en luistert naar de naam Goldie. Hij groeide op bij zijn eigenaren in Engeland, gewoon in een aquarium. De vis werd zelfs een filmster aangezien hij een rol kreeg in een film over goudvissen op de Japanse televisie. 

Een andere oude goudvis is de vis Tish. Tish heeft een leeftijd bereikt van 43 jaar en werd, grappig verhaal, gewonnen op de kermis. Voor zo’n oude vis werd hij echter niet heel groot en bereikte hij ‘slechts’ een lengte van 11,5 centimeter. 

Dit zijn echter slechts 2 van de vele vissen die boven de 40 jaar zijn geworden. Er zullen ook nog vele goudvissen zijn die ouder zijn geworden maar waarvan de leeftijd nooit is bijgehouden. Wie weet wat dus daadwerkelijk de oudste goudvis ooit is geweest? 

Hoe oud hield jouw goudvis het vol vroeger?