Tenzij je probeert hele gevoelige vissen die in het wild gevangen zijn te kweken met een extreem lage of hoge pH, kan je het beste proberen van de pH waarde van je aquarium af te blijven. De meeste vissen zullen zich aanpassen zolang de waterkwaliteit verder in orde is en de pH waarde stabiel is. Als je vissen het goed doen en je vissen geen tekenen van stress of ziektes tonen, is er geen reden om de pH aan te passen.

Hoe de pH waarde van je aquarium aan te passen

Stel nou je hebt toch een goede reden om het pH niveau in je aquarium aan te passen. Bijvoorbeeld als je kraanwater pH ongewoon hoog of laag is. Veel aquariumwinkels verkopen producten die de pH wijzigen, maar deze moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. Of met heel veel voorzichtigheid gebruiken (doe dit alleen wanneer je zeker weet wat je doet!).

Sommige producten, vooral vloeibare pH-regelaars, hebben vaak slechts een tijdelijk effect en de pH verschuift dus al snel terug naar de oorspronkelijke pH-waarde. De achtbaan in pH levels die hierdoor ontstaat kan een zeer negatief effect op de aquariumbewoners hebben. Ze krijgen stress, worden ziek of erger; ze gaan eraan dood uiteindelijk.

Als je besluit om de pH in je aquarium aan te passen, doe dit dan VOORDAT je vissen of andere dieren in je aquarium introduceert en test regelmatig om er zeker van te zijn dat de waardes stabiel zijn.

Als je al vissen, slakken, garnalen of andere dieren in je aquarium hebt, breng dan nooit drastische wijzigingen aan in de pH of andere waardes.

Mocht je uiteindelijk toch besluiten om de waardes aan te willen passen; dan kan je de pH waarde verlagen of de pH waarde verhogen middels de volgende methodes.

Hoe kan je de pH waarde water verlagen in je aquarium?

Er zijn een aantal manieren waarop je de pH waarde van het water in je aquarium kan verlagen:

  • Gebruik omgekeerde osmose of gedemineraliseerd water om de gewenste pH waarde te creëren. Zorg altijd dat je het water van te voren bereid en test de waardes voordat je het aan het aquarium toevoegt.
  • Decoreer je aquarium met natuurlijk drijfhout. Tannine (zuren) die vrijkomen door het drijfhout kunnen helpen de pH te verlagen. Houd er wel rekening mee dat er een behoorlijke hoeveelheid drijfhout benodigd is om het gewenste effect te bereiken. Een of twee kleine stukjes zullen niet afdoende zijn.
  • Voeg veenmos of turf korrels toe aan het filter in je aquarium. Net als drijfhout bevatten deze elementen zuren die de pH waarde verlagen. Gebruik echter alleen turf producten die gemaakt zijn voor aquaria! Vul indien nodig bij om de gewenste pH te behouden.

Hoe verhoog je de pH waarde in je aquarium?

  • Net als dat je water kan aanmaken met omgekeerde osmose of gedemineraliseerd water om de pH waarde te verlagen, kan je dit natuurlijk ook doen om de pH waarde te verhogen. Nogmaals: zorg dat je altijd het het water vooraf bereidt en test de waardes voordat je het aan het aquarium toevoegt.
  • Je kan gemalen koraal (niet aanbevolen vanwege ethische redenen) of dolomiet grind gebruiken als substraat. Dit grind dat op calciumcarbonaat is gebaseerd, lost langzaam op in de loop van de tijd, waarmee de pH verhoogt wordt.
  • Je kan kalksteen of koraalsteen in je aquarium gebruiken. Gebruik, net als bij drijfhout voor het verlagen van de pH, een voldoende hoeveelheid calciumcarbonaatgesteente om het gewenste effect te bereiken.
  • Je kan het calciumcarbonaat grind ook in een zakje in je filter plaatsen.

Laat nieuwe vissen acclimatiseren

Wanneer je nieuwe vissen of andere dieren voor in je aquarium koopt, vergelijk dan de pH van het water waarin de vissen verpakt zitten, met het pH niveau in jouw aquarium. Acclimatiseer ze langzaam door kleine hoeveelheden aquariumwater toe te voegen in de zak of emmer waarin je ze tijdelijk geplaatst hebt. Dit totdat de pH waardes nagenoeg gelijk zijn. Hoe groter het verschil, hoe geleidelijker je ze zal moeten acclimatiseren.

Het is over het algemeen niet nodig om de pH in je aquarium te veranderen en in sommige gevallen kan het meer kwaad dan goed doen. De meeste zoetwateraquariumvissen worden in gevangenschap gefokt en zullen zich aanpassen aan een breder scala aan water omstandigheden dan in het wild gevangen vissen.

Houd sowieso altijd rekening met je vissen; wat zijn hun behoeften? Zo kan je maanvissen vaak niet met hele kleine aquariumvissen plaatsen en dienen corydoras zand te hebben als substraat.

Met een regelmatige waterwissel en goed onderhoud zullen de meeste vissen, planten en andere aquariumbewoners gezond blijven!