Corydora panda
Corydora panda

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw soort vis voor op de bodem in je aquarium, zullen de meesten direct denken aan de corydoras. Er zijn meer dan 170 erkende soorten Corydoras en zelfs nog meer dan 100 soorten die nog wetenschappelijke namen moeten krijgen. 

Corydoras zijn leuke kleine en geïnteresseerde kleine bodemvissen die ervan houden om in scholen te leven. De corydora behoort tot de familie Callichthyidae en komen voor in heel Zuid-Amerika, van het Andesgebergte tot de Atlantische kust en van Trinidad tot het noorden van Argentinië.

Ook Brochis splendens is tevens een vis die onder de pantsermeervallen worden geschaald en wordt gezien als de grote broer van de corydora. Hetzelfde geldt voor de Aspidoras pauciradiatus.

Corydoras-, Brochis- en Aspidoras-soorten leven vooral in kleinere beken en rivieren, binnenwateren en moerassige omgevingen. Het water van de vis is helder, langzaam bewegend en relatief ondiep. De bodem bestaat meestal uit zand en de kant van het water bevat veel vegetatie waarin ze kunnen schuilen. 

Algemene informatie overzicht

In onderstaande tabel zie je de algemene informatie en waterwaarden waar het aquarium aan moet voldoen voor corydoras. In onderstaande alinea’s gaan we echter nog wat dieper in op de verschillende eisen.

Variabele Informatie
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Gedrag Vreedzaam, scholen
Kleur Lichtbruin met donkere vlekken
Gemiddelde leeftijd 5-7 jaar
Grootte mannetje 5-6 cm
Grootte vrouwtje 5-6 cm
pH 6.0-7.5
GH 2-15
Temperatuur van het water 22-26°C
Voedsel Alleseter, vooral bodemvoer
Minimale aquarium grootte 60 liter
Zwemlaag Bodem
Man/vrouw verhouding Meerdere vrouwtjes per mannetje

pH waarde corydora

Corydoras leven in het wild vaak in zacht water met een lage pH waarde, maar de meeste corydoras die momenteel verkocht worden zijn commercieel gekweekt en kunnen dus wat hogere pH waarden aan. Een pH tussen de 7 en 8 is het ideale scenario voor de corydora. 

Corydora temperatuur

Corydoras leven in (sub)tropische omstandigheden in Zuid-Amerika en hebben dus relatief warm water nodig. Houdt een temperatuur tussen de 22 en 28 graden aan, waar 25 graden de meest ideale temperatuur aan. Op deze temperatuur kan je de corydora namelijk ook goed combineren met andere vissen zoals tetra’s of guppen!

Aquariumgrootte en inrichting voor corydoras

Albino corydora
Albino corydora

Een aquarium van 100 liter is het beste voor de meeste soorten, hoewel enkele kleinere soorten in kleinere aquaria kunnen worden gehouden, houdt hier echter altijd een minimaal van 60 centimeter lengte aan. Omdat deze vissen graag in groepen scholen, moeten open gebieden gemaakt worden aan de voorkant van de tank.

Er moet echter ook dekking worden geboden zodat ze kunnen schuilen wanneer ze willen rusten of zich bedreigd voelen. De ondergrond moet van zand of fijn grind zijn met afgeronde hoeken. Gebruik geen gekartelde materialen of grof grind. Dit kan hun snorharen beschadigen en dit is dodelijk. Op deze manier zullen ze niet meer hun eten kunnen vinden en sterven van hongersnood.

Gedrag

Corydoras soorten zijn scholenvissen, wat betekent dat ze graag samen optrekken. Verschillende soorten kunnen worden gemengd, en ze zullen vaak samenkomen. Voor het beste resultaat moeten ze worden gekocht in groepen van 5 of meer.

Deze pantsermeervallen schieten soms naar de oppervlakte om lucht op te slokken. Dit gedrag is normaal, maar constant happen naar lucht bij de oppervlak kan een aanwijzing zijn voor problemen met de waterkwaliteit of een laag zuurstofgehalte. Test je water daarom regelmatig.

In tegenstelling tot veel grotere meervallen, dat nachtdieren zijn en geheimzinnig kunnen zijn, zijn Cory’s meestal overdag op pad. Ze kunnen worden gehouden met de meeste vriendelijke vissen als mede aquarium bewoners. Verschillende soorten bereiken verschillende groottes als volwassenen, dus de soortenselectie moet gebaseerd zijn op de tankgrootte en de soorten vis die je houdt.

Raadpleeg altijd een aquariumexpert voordat je nieuwe vissen koopt voor in je aquarium. Wil je weten welke vissen geschikt zijn voor jou samen met corydoras? Laat een bericht achter in de comments en wij denken met je mee. Je kan ook de top 15 beste aquariumvissen voor beginners lezen.

Voeding corydora

Corydoras zijn alleseters en voeden zich meestal op de bodem, hoewel het niet ongebruikelijk is dat ze leren om naar de oppervlakte te komen voor voedsel als ze honger hebben. Voedingstabletten, tubifex en rode muggenlarven zijn goed voedsel voor deze bodemvissen.

Houdt er rekening mee dat vlokken niet volstaan omdat dit vaak opgegeten zal worden door andere aquariumbewoners, nog voordat het je corydoras bereikt.

Voor het beste resultaat voer je dagelijks afwisselend het bovenstaand aangegeven voedsel aan je vissen. Voer alleen wat je vissen in 2 tot 3 minuten kunnen eten, één of twee keer per dag. Dit om vervuiling in je aquarium tegen te gaan.

Verschil tussen vrouwtjes en mannetjes bij de pantsermeerval

Over het algemeen kan je het verschil zien bij de vis in zijn/haar grootte. Mannetjes zijn kleiner dan het vrouwtje en daarnaast zijn de vrouwtjes wat ronder gevormd dan mannetjes, zeker tijdens de bevruchting. Op deze wijze kan je gemakkelijk het verschil herkennen tussen een mannetje en vrouwtje corydora.

Corydoras kweken

Corydora eitjes
Corydora eitjes

In tegenstelling tot velen beweren en tot andere vissen, is het kweken van corydoras niet heel lastig. Wanneer je enkele simpele stappen volgt moet het goed mogelijk zijn om corydoras te kweken.

  1. Zorg dat je de corydoras van te voren voert met tubifex en rode muggenlarven, middels deze voeding bereid je ze voor op de paring
  2. Zorg dat je een waterwissel uitvoert met wat kouder water, dit zal over het algemeen voldoende moeten zijn. Je kan eventueel met een gieter met koud water het regenseizoen simuleren, de paringstijd voor de bodemvis.
  3.  De eitjes worden afgezet en kleven aan de planten of ramen van je aquarium. Ze hebben een wit, sluimerig en klein uiterlijk.
  4. Na ongeveer 5 dagen komen de eitjes uit.

Hoe zien corydora eitjes eruit?

Zoals boven beschreven zijn de eitjes klein en wit van kleur en zullen ze kleven op de ramen van je aquarium. Per paringsdans houdt het vrouwtje enkele eitjes vast. Het mannetje bevrucht deze eitjes vervolgens voor zo’n 30 seconden waarna het vrouwtje de eitjes afzet. Dit zal herhaald worden tot er een totaal van zo’n 100 corydoras eitjes genesteld zijn.

De corydoras soorten houden naast het plaatsen van de eitjes op ramen er ook van ze op de filter, de planten of stenen te plaatsen. Heb je ze dus recent zien paren, houd het gehele aquarium in de gaten of je groepjes eitjes ziet terugkomen! Op de afbeelding hiernaast zie je een voorbeeld van de corydoras eitjes.

Weghalen van de corydoras eitjes

Aangezien de corydoras een soort zijn die hun eigen eitjes opeten, is het raadzaam om zo’n 2 uur na de plaatsing van de eitjes de eitjes weg te halen bij de ouderen. Doe je dit niet, dan zullen er weinig eitjes overblijven. Het is raadzaam om een kweekbak in te richten waar je de eieren kan plaatsen. Houd hier dezelfde waterwaarden aan als in de bak waarin de volwassenen zitten. Je kan ze hier voorzichtig plaatsen en wachten tot de eieren uitkomen.

Je kan de eitjes het beste verplaatsen door met je vingers ze naar boven te schuiven. Let erop dat je niet te hard druk zet, de eitjes kunnen hierdoor beschadigd raken of zelfs knappen. je kan eventueel ook gebruik maken van een ruitenkrabbertje waarmee je zachtjes naar boven schuift.

Je kan onbevruchte eitjes van de corydora herkennen aan het feit dat ze melkachtig wit worden na enkele uren. Deze eitjes gaan schimmelen na verloop van tijd. De bevruchte eitjes van de vis hebben een volle doorzichtig gele kleur.

Verschillende soorten corydora

Zoals eerder in dit artikel beschreven, bestaan er vele, vele soorten pantsermeervallen. De meest voorkomende die je zal vinden zijn de corydora sterbai, corydora panda, corydora pygmaeus, habrosus, julli, paleateus en albino corydoras. In latere artikelen zullen we dieper ingaan op elk soort corydora.

Kleine corydoras soorten

Wanneer je een wat kleiner aquarium hebt maar je wil heel graag een wat groter schooltje corydoras in je aquarium plaatsen, dan kan je overwegen kleine corydoras soorten te nemen. Er zijn verschillende dwerg corydoras beschikbaar. De soort die het kleinst blijft zijn de Corydoras Hastatus. Deze corydora soort wordt normaal gesproken maximaal zo’n 2,5 centimeter.

De Corydora Hastatus is een soort die je eigenlijk houdt net als de andere corydora soorten. Ze prefereren een pH waarde rond de 7 en een temperatuur van zo’n 20-26 graden. Het is een schoolvis die zich veelal op de bodem zal bevinden. Houd ze in groepjes van minimaal 5 en gebruik een aquarium van minimaal 60 liter.

Andere kleine corydoras soorten zijn:

  • Corydora Hastasus 2,5cm
  • Corydora Pygmaeus 2.5cm
  • Corydora Habrosus 3.5 cm
  • Corydora Leucomelas 4.5cm
  • Corydora Atropersonatus 4.5cm
corydora hastatus
Corydora Hastatus