In dit artikel zullen we de volledige opstartfase van je aquarium in een zeer uitgebreid patroon nalopen. Toen ik zelf mijn aquarium opstartte had ik gewild dat ik een dergelijk artikel had gevonden. Dit had mij namelijk een hoop geld/tijd/vissen gekost.

In dit artikel lopen we elke stap na die je dient te overwegen en welke keuzes je hier kan maken. Een goede voorbereiding is het halve werk en is net zo belangrijk als het uiteindelijke inrichten van het aquarium. In stap 3 vertellen we exact welke zaken je allemaal benodigd bent.

De eerste drie stappen zijn ook gericht op de voorbereiding en de overwegingen die je moet maken. In stap 4 tot en met 5 richten we het aquarium in naar wens en tot slot zullen we het onderhoud van het aquarium bespreken.

Stap 1: Tijd, energie en geld
Stap 2: De aquarium grootte
Stap 3: Benodigdheden voor het aquarium
Stap 4: Inrichting van het aquarium
Stap 5: Aquarium indraaien en waterwaarden
Stap 6: Toevoegen vissen
Stap 7: Onderhoud

Stap 1: Tijd, Energie en geld

Voordat je een aquarium aanschaft, is het belangrijk dat je enkele overwegingen maakt.

  • Heb je maandelijks geld ervoor over om jouw aquarium in optimale kwaliteit te houden?
  • Heb je de tijd en energie om wekelijkse waterwissels te doen?
  • Zie je vissen als huisdieren die ook de beste zorg verdienen?

Wanneer je op alle drie de vragen ja hebt kunnen antwoorden, kunnen we verdergaan. Het is namelijk belangrijk dat jouw vissen de beste zorg krijgen die ze verdienen, net als elk ander levend wezen.

Stap 2: De grootte van het aquarium bepalen

Wil je een groot of klein aquarium kopen? Je zou zeggen dat een klein aquarium beter is om mee te beginnen. Het tegendeel is echter waar. Voor beginners is het verstandig om te beginnen met een groter aquarium.

De reden hierachter is dat het ecosysteem in grotere aquaria zichzelf beter in stand houden en dus onderhoudsvriendelijker zijn. Het nadeel is echter wel dat de kosten relatief hoger zullen liggen dan met een kleiner aquarium.

Naast de factor ervaring is ook de locatie van het aquarium van belang. Een groot aquarium van zo’n 300 liter weegt al snel vele kilo’s. Een standaard dressoir in je woonkamer zal dus ook niet afdoende zijn om dit grote massieve aquarium te kunnen dragen. Je zal niet de eerste zijn waar het kastje in elkaar stort en je alle vissen en het water over de vloer hebt drijven.

Kijk dus realistisch door je huis waar jij het aquarium kwijt zou kunnen. Het beste is een koele plek in je huis te kiezen waar geen volle zon op staat. Daarnaast is een plek waar minimaal 3 stopcontacten te vinden zijn ook zeer gewenst. Ook is grootte van essentieel belang voor het type vissen dat je wil houden.

Veel vissen zijn klein wanneer je ze koopt bij de dierspeciaalzaak, echter deze zullen na verloop van tijd snel doorgroeien. Een maanvis heeft toch al snel een aquarium van minimaal 120cm breedte nodig. Zelfs voor enkele tetra soorten is een aquarium van minimaal een meter een voorwaarde. Dit vanwege de zwemdrift van de vissen.

Bekijk dus vooraf wat voor vissen je wil en wat voor afmetingen aquarium hiervoor benodigd is. In onze kennisbank vind je verschillende vissen met hierbij ook de benodigde aquarium afmeting.

Groot of klein aquarium

  • Groot aquarium is gemakkelijker in balans te houden. Klein aquarium zal sneller schommelingen in waterwaarden laten zien, wat funest kan zijn voor je vissen
  • Groot aquarium neemt meer ruimte in beslag. Daarna zal het voor hogere (energie)kosten per maand zorgen
  • In een groot aquarium passen meer vissen, vaak ook vele mooie kleurvolle vissen zoals maanvissen
  • Begin als beginner nooit met een nano-aquarium onder de 60 liter.

Kleine aquaria van 54 tot 60 liter

Middelgrote aquaria 120 tot 140 liter

Grote aquaria van meer dan 200 liter

Stap 3: Benodigdheden voor het aquarium

Nu je een beslissing hebt gemaakt voor de grootte van je aquarium, is het belangrijk alle andere benodigdheden bij elkaar te krijgen voor je aquarium. Er kan een onderverdeling gemaakt worden in essentiële benodigdheden en optionele benodigdheden.

Essentiële aquariumbenodigdheden

Aquarium grind/bodembedekking

Allereerst dient je aquarium te beschikken over een bodem. Dit kan bestaan uit enkele verschillende zaken; bijvoorbeeld grind of zand. Hier zijn verschillende afwegingen die je moet maken. Zo is grind bijvoorbeeld niet even geschikt voor elke bodemvis. Corydoras kunnen bijvoorbeeld hun ´snorharen’ beschadigen door grond en scherpe steentjes. Zand daarentegen zorgt voor meer vervuiling wanneer het tussen het zand gaat zitten, met blauwalg als eventueel gevolg. De voor- en nadelen op een rij:

Voordelen Nadelen
Zand Voor bijna alle vissen bruikbaar Kan dichtslibben met blauwalg tot gevolg
Vuil blijft bovenop liggen. Met stofzuigen boven hangen is voldoende. Voorspoelen van zand kost tijd
Zeer natuurlijke uitstraling
Grind Gemakkelijk schoon te maken met stofzuiger. Bovenste laagje kan meegezogen worden. Hardnekkige algen zijn lastig te verwijderen.
Diverse kleuren en formaten verkrijgbaar Kans op krassen op de ramen bij schoonmaken
Slipt niet echt dicht Kan niet geschikt zijn voor je vissen.
Planten kunnen goed wortelen