Je staat op het punt om je hobby op te geven omdat je keer op keer last hebt van draadalg in je aquarium? Dit klinkt in het begin natuurlijk tamelijk overdreven. Echter, wanneer je maanden na maanden last hebt van slijmerige, dikke draadalg in je aquarium, wordt die kans steeds groter en meer aanwezig. Frustratie groeit parallel aan de algen in je aquarium en de tijd die je eraan besteed lijkt eindeloos. Met de juiste bestrijding en de juiste middelen kan je echter gemakkelijk van je algen afkomen, of beter nog, de algen voorkomen.

Wat is draadalg?

Draadalg is een soort van algen die groeit, zoals hun naam al doet vermoeden, in draad vorm. Ze kunnen een lengte bereiken tot wel 20 centimeter en hebben een zachte en slijmerige structuur. Draadalg ontwikkelt zich hoofdzakelijk in de beginfase van het aquarium.

Het probleem met draadalg is de lichtgroene, zachte draden drijven in de stroming van het aquarium of de vijver en blijft vervolgens plakken aan de decoratie en planten. Van hieruit kan de draadalg zich weer verder ontwikkelen. Bij overmatige groei vormen ze zelfs complete samengeklonterde hopen, webben of wolken die door de tank rondzweven.

Draadalg is niet veeleisend

De meeste en voorkomende soorten draadalg zijn actief tijdens de opstartfase van een nieuw aquarium. Echter, ook na de opstart is het mogelijk dat je nog last hebt van de algen. Ze draaien zichzelf letterlijk rond groepen planten. Daarnaast voelen ze zich ook thuis op wortels en bladeren van planten, waardoor de voedingsstoffen uit deze planten worden weggetrokken. Draadalgen hebben daarnaast ook nog eens weinig eisen waardoor ze zelfs groeien als de meeste andere planten dit niet meer doen en gestopt zijn met groeien, bijvoorbeeld door een gebrek aan voedingsstoffen.

Aan de andere kant vormen draadalgen zich voornamelijk ontwikkelen bij een overschot aan voedingsstoffen en licht. Het vervelende is dat draadalg vaak in een aquarium of vijver niet gemakkelijk gefilterd kan worden. Het hecht aan zo’n beetje alles wat daarvoor oppervlakte biedt. De wijze om van draadalg af te komen is door het zijn voedsel te onthouden.

Oorzaken van draadalg in je aquarium of vijver

Er zijn verschillende oorzaken van algen in je aquarium aan te merken. De meest voorkomende oorzaken voor draadalg in je aquarium:

 • Gebrek aan Co2 – Een hoog gehalte van draadalg is vaak het gevolg van een laag CO2 leven in je water. De oplossing is het toevoegen van dit element. Dit kan zowel vloeibaar als via een Co2 installatie.
 • Ammonium Pieken – Dit kan voorkomen door de aanwezigheid van dode, of in staat van ontbinding verkerende dieren, zoals vissen of slakken. Ook kan het woelen van het bodemmateriaal zorgen voor deze pieken. Verwijder de dode dieren en zorg dat je het water direct ververst.
 • Gebrek aan plantenvoeding – Een derde mogelijkheid kan zijn dat de planten een gebrek hebben aan voedingsstoffen. Zorg dus dat je elke week voedingsstoffen bijvoegt in vloeibare vorm.
 • Overkill aan licht – Veel licht in het aquarium kan zorgen voor draadalg. Houdt maximaal 6 tot 8 uur je licht aan.
 • Stroming – Stroming is essentieël in het aquarium of in de vijver. Zorg altijd dat de stroming door het gehele aquarium circuleert zodat er geen dode plekken ontstaan. Dit wil zeggen, plekken waar het water stil staat. Hier zal het snelst draadalg vormen.
 • Algen etende vissen – Er bestaan vissen die algen eten. Deze zullen je helpen algengroei tegen te gaan. Voorbeelden zijn pleco’s, platy’s en black molly’s. Wij hebben de beste draadalg etende vissen en garnalen op een rijtje gezet in deze blog.

Draadalg bestrijden in je aquarium

Draadalg bestrijden is een gemakkelijk werk, wanneer je de beschikking hebt over de juiste middelen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het beste is om een CO2 installatie aan te schaffen. Is dit echter geen mogelijkheid voor je? Dan kan het ook op de volgende manier:

 1. Haal allereerst zoveel mogelijk draadalg handmatig uit je aquarium of vijver
 2. Reinig het filter van je aquarium of vijver
 3. Voeg wekelijks vloeibare voedingsstoffen toe aan je aquarium. Lees op de verpakking van je voedingsstoffen hoeveel dit dient te zijn. Dit is vaak afhankelijk van het aantal liters.
 4. Vervang ongeveer ½ van je aquariumwater door vers water
 5. Verminder het aantal uren licht dat je het aquarium geeft naar maximaal 6 tot 8 uur.
 6. Na ongeveer een week ververs je opnieuw ½ tot ⅓ van je aquariumwater
 7. Haal gedurende de periode constant zoveel mogelijk draadalg handmatig weg
 8. Herhaal deze stappen totdat je draadalg verdwijnt. Wees geduldig, het zal ongeveer een maand duren.
 9. Je hebt weer een stralend, draadalg vrij aquarium.

Voedingsstoffen die je kan gebruiken voor het bestrijden van draadalg zijn bijvoorbeeld Easy Life Profito en Easy Life carbo. Een goede algenbestrijder kan je ook vinden in de vorm van Tetra Aqua Algumin.

Draadalg voorkomen

Om draadalg in je aquarium te voorkomen is het belangrijk dat je voedingsstoffen voor het aquarium toevoegt en het water regelmatig ververst. Belangrijk is dat je de waarden van het water regelmatig test. Om draadalg te voorkomen houd je de volgende richtwaarden aan voor het water:

 • Co2 – ongeveer 20 tot 25 mg per liter
 • Nitraat – Niet meer dan 30 mg per liter
 • Fosfaat – 0,1 tot 0,4 mg per liter
 • Magnesium – 10 mg per liter
 • Kalium – 5 tot 10 mg per liter